INFORME SOBRE SALARIS

El 10% dels treballadors no poden cobrir les despeses d'alimentació

UGT impulsa la campanya "Posa't a mil" perquè el salari mínim arribi a aquesta xifra

El sindicat denuncia que gairebé la meitat dels empleats són mileuristes

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

El secretari de política sindical d'UGT, Gonzalo Pino, ha posat en relleu que en l'actualitat el 10% dels treballadors no poden ni tan sols fer front a la despesa de l'alimentació, que suposa un desemborsament de 350 euros al mes.

Així ho ha assenyalat el representant sindical durant la presentació de la seva campanya 'Posa't a 1.000 euros' amb què pretén incidir en la necessitat que hi hagi uns salaris "dignes" i que el sou mínim se situï en els 1.000 euros.

En l'actualitat, un treballador amb un salari freqüent, és a dir, que no arribi als 1.000 euros, farà un desemborsament del 37% del seu sou per a aliments i begudes no alcohòliques, un 16% per a roba i calçat i un 74% per a vivenda, aigua i consum energètic. És a dir, segons UGT, un treballador que no arribi a ser mileurista, no podrà fer front ni al 50% de les despeses.

Salaris dignes

Per Pino, aquesta campanya és necessària perquè la recuperació econòmica vagi acompanya de salaris dignes i d'ocupació de qualitat i perquè no només es reflecteixi en els beneficis empresarials, "que segueixen creixent i que ja estan en situació precrisi".

"No volem que sigui una campanya més, que acaba quan passen uns mesos o quan s'acaba la tardor. Volem que sigui un objectiu a aconseguir, que li plantejarem al Govern i a la patronal en el pròxim Acord per l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC)", ha subratllat Pino.

En concret, el sindicat ha assegurat que traslladarà a l'Executiu de Mariano Rajoy la necessitat que abans que s'acabi la legislatura el Salari Mínim Interprofessional (SMI) se situï en els 1.000 euros i que es tingui en consideració aquesta proposta per al desenvolupament dels pròxims Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Devaluació salarial

En aquesta línia, l'organització sindical ha recordat que els treballadors han patit una "intensa" devaluació salarial. De fet, entre 2009 i 2016, els salaris reals han caigut 5,4 punts percentuals de mitjana. No obstant, el sindicat ha assenyalat que la devaluació salarial ha sigut "molt més intensa" entre els que ja posseïen salaris més baixos i feines de "pitjor qualitat", ja que han vist reduir les seves retribucions en més d'un 20% entre el 2009 i el 2015.

El salari mitjà a Espanya se situa en 1.625 euros bruts al mes si es tenen en compte 14 pagues. Si es descompten les cotitzacions a la Seguretat Social i les retencions d'IRPF, el salari mitjà net està en 1.310 euros.

El 12,6% guanya menys de 700 euros

En l'actualitat, fins al 12,6% dels assalariats a Espanya perceben salaris de quantia que no supera els 707,70 euros bruts al mes que estableix l'SMI. No obstant, el salari més habitual se situa entre una i dues vegades el salari mínim, és a dir, entre 707 euros i 1.415 euros bruts, encara que el salari més freqüent suposa menys de 1.000 euros al mes (994 euros).

Per la UGT, és clar que gairebé la meitat dels assalariats espanyols són mileuristes per "la mala qualitat de l'ocupació creada, l'extensió de la subocupació, per la qual cosa està guanyant pes l'ocupació a jornada parcial involuntària, i per uns salaris que estan en continu descens".

Notícies relacionades

Així, ha insistit que hi ha milions de famílies que tenen dificultats reals per arribar a fi de mes, i creu que no és "responsable" mirar cap a un altre costat i dir que la recuperació econòmica és real, "perquè no ha arribat a les famílies".

No obstant, aquestes no són les úniques reivindicacions del sindicat, ja que també insisteix en la necessitat que es reforci el creixement econòmic, que es canviï el model productiu per fer-lo més equilibrat, eficient i sostenible i que es redueixin els nivells de desigualtat i pobresa.