ESCÀNDOL MEDIAMBIENTAL

EUA condemna a 40 mesos de presó un enginyer de Volkswagen

La premsa alemanya revela que l'antic directiu Martin Winterkorn hauria conegut l'escàndol del Dieselgate abans que es fes públic

zentauroepp39789820 file   in this sept  9  2016  file photo  volkswagen enginee170825185245

zentauroepp39789820 file in this sept 9 2016 file photo volkswagen enginee170825185245 / Virginia Lozano

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Dieselgate es cobra la seva primera víctima. Gairebé dos anys després que la premsa alemanya destapés que Volkswagen havia manipulat fins a 11 milions de vehicles a tot el món per esquivar els controls mediambientals, la justícia nord-americana ha emès la primera condemna per a un enginyer del poderós fabricant automòvilístic. Segons han dictaminat les autoritats judicials de Detroit, l'enginyer James Robert Liang será castigat amb fins a 40 mesos de presn i una multa que pujarà als 200.000 dòlars.

Notícies relacionades

A falta que es coneguin más detalls, els tribunals han estimat que l'enginyer de 63 anys d'edat és culpable d'haver violat les regulacions mediambientals dels Estats Units a l'haver aplicat a aproximadament 600.000 vehicles dièsel de Volkswagen un software que permetoa enganyar els controls de les autoritats i, per tant, sortir al mercat amb un nivell d'emissions contaminants superior al permès.

El setembre de l'any passat, Liang va sortir al pas de les acusacions que havien inundat de crítiques el gegant de l'automoció alemany i va criticar que el grup empresarial havia “perdut la seva ètica tot buscant guanys”. Malgrat el que va corroborar que les autoritats, la fiscalia vol ser exemplar i demostrar que jutjará amb mà dura l'estafa de Volkswagen. El passat 4 de juliol el directiu Oliver Schmidt també es va declarar culpable al ser detingut per l'FBI i s'enfronta a set anys de presó.