LES DADES DE LA RECUPERACIÓ

El consum de les famílies accelera el creixement econòmic

El PIB va créixer el 0,9% en el segon trimestre impulsat per la despesa privada i el sector exterior

El ritme anual de creació d'ocupació avança al 2,8% amb noves caigudes en els salaris

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

L'economia espanyola va registrar en el segon trimestre un creixement accelerat del 0,9%, una dècima més que en el període anterior, gràcies a l'impuls addicional proporcionat pel consum de les famílies entre els mesos d'abril a juny. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat aquest dijous la dada de la Comptabilitat Nacional avançada el 28 de juliol, que eleva al 3,1% la taxa anual de creixement de l'economia espanyola, una dècima per sobre dels dos trimestres previs.

Amb el creixement trimestral del 0,9% registrat entre abril i juny s'acumulen ja 15 trimestres consecutius d'avanços. La taxa interanual, per la seva part, acumula 14 trimestres en positiu, i els últims nou registren valors superiors al 3%.

Patró de creixement

L'INE ha explicat que la demanda nacional va contribuir amb 2,4 punts al creixement interanual del PIB, una dècima més que en el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va aportar set dècimes, taxa similar a la del primer trimestre.

Les dades del segon trimestre mostren un patró de creixement accelerat en el consum de les famílies (la taxa trimestral passa del 0,4% al 0,7%) que es combina amb una desacceleració en la inversió (passa del 2,1% al 0,8%), un menor creixement trimestral de les exportacions (passen del 3% al 0,7%) i un retrocés en les importacions, del 0,2%.

Per sectors, l'impuls trimestral més gran es concentra en la indústria (la taxa de creixement passa del 0,4% al 0,8%), en el comerç, en les activitats professionals i en el sector públic. La construcció és el sector que anota un avanç trimestral més alt (1,5%), tot i que una mica més baix que en el primer trimestre (2,9%).

Més ocupació, menys salaris

Notícies relacionades

En paral·lel al creixement econòmic, l'ocupació també ha accelerat el seu avanç. El nombre de llocs de treball equivalents a temps complet va créixer en el segon trimestre el 0,9% en relació amb l'anterior, impulsat per la coincidència de la celebració de la Setmana Santa en aquest període i l'activitat turística.

En termes  anuals, l'ocupació augmenta a un ritme del 2,8%, taxa tres dècimes superior a la del primer trimestre, que suposa un increment de 480.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any. Aquest avanç de l'ocupació coincideix amb un descens del 0,1% en la remuneració per assalariat i una retallada del 0,4% en el cost laboral unitari dels treballadors, molt per sota de l'evolució dels preus.