'DIESELGATE'

Merkel carrega contra la indústria de l'automòbil per ocultar els errors

La cancellera insta els fabricants a denunciar els defectes i a compensar-ne els afectats

1
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va instar ahir la indústria automobilística del seu país a denunciar «sense excepcions» els «errors» que ha comès i a rescabalar-ne els afectats, perquè no siguin aquests els que n’acabin pagant les conseqüències.

«Hem d’assenyalar els errors que han tingut lloc sense excepcions», va afirmar Merkel en un acte de campanya en què quatre joves la van entrevistar en directe per internet. La cancellera va assegurar que seguirà amb atenció com el sector de l’automoció resol aquesta crisi per actuar si és necessari.

La dirigent alemanya, que ja havia carregat contra el sector en els seus primers actes de campanya per a les eleccions del 24 de setembre, feia referència així a la manipulació d’emissions de gasos contaminants que ha esquitxat diverses marques alemanyes i la possibilitat, ara investigada, que durant més d’una dècada els principals fabricants d’aquesta indústria a Alemanya –Volkswagen, Audi, Porsche, Daimler BMW– hagin actuat com un càrtel.

En la seva opinió, són les empreses automobilístiques les que en primer lloc han d’assenyalar els seus propis errors i, si elles no ho fan, va advertir, «la política hauria d’anomenar les coses pel seu nom». «Hem de tornar a la sinceritat i la transparència», va dir la cancellera, que ha acusat recentment aquesta indústria d’haver «malgastat increïblement la confiança» que s’hi ha dipositat.

800.000 LLOCS DE TREBALL

Notícies relacionades

La candidata cristianodemòcrata, que parteix com a favorita a les enquestes, va indicar que el sector de l’automòbil ha de refer «per si mateix el que ha fet malament» perquè no pot ser que d’altres «que no hi tenen res a veure», en referència als clients i els treballadors de la indústria del motor, siguin els que paguen pels seus desordres.

Malgrat la situació del sector, la cap del Govern alemany es va mostrar confiada que Alemanya seguirà sent un eminent constructor d’automòbils «perquè d’això depenen centenars de milers de llocs de treball». Aquesta indústria manté 800.000 llocs de treball directes a tot el país.