OCUPACIÓ

Ocupació, sindicats i patronals discuteixen la pròrroga del Pla Prepara

Els interlocutors socials estudien el futur de les ajudes als aturats de llarga durada que s'acaben demà

fcasals39691272 riesgo170814124524

fcasals39691272 riesgo170814124524 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Agències / Madrid

El Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha convocat aquest dilluns els interlocutors socials a una reunió de la Mesa de Diàleg Social del Pla de Xoc per a l'Ocupació, amb l'objectiu d'estudiar la pròrroga del Pla Prepara, que s'acaba aquest 15 d'agost, i avaluar l'impacte de la recent sentència del Tribunal Constitucional que declara inconstitucional i nuls diversos articles d'aquest pla.

Segons ha informat el Ministeri, el secretari d'Estat d'Ocupació, Juan Pablo Riesgo, ha citat aquest matí els representants dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals CEOE i Cepime per avaluar l'impacte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre el Pla Prepara per la qual es declara la inconstitucionalitat i nul·litat de l'article 1 i de la disposició addicional segona del reial decret llei 1/2013, del 25 de gener.

El Constitucional considera que aquests apartats, al centralitzar el Servei Públic d'Ocupació Estatal la gestió de l'ajuda econòmica a desocupats que han esgotat l'atur, contravenen l'ordre constitucional de distribució de competències en matèria d'ocupació.

Pla Prepara

El Pla Prepara, consistent en una ajuda destinada a desocupats de llarga durada, fins ara contemplava la pròrroga automàtica per sis mesos mentre la taxa de desocupació de l'enquesta de població activa (EPA) es mantingués per sobre del 18%, de manera que la taxa actual, del 17,22%, impedeix que la pròrroga es faci de manera automàtica.

En les últimes setmanes els principals sindicats han demanat al Govern que aprovi una nova pròrroga del pla, cosa que requereix una disposició normativa expressa amb rang de llei.

Notícies relacionades

Segons el ministeri, l'objectiu de la reunió és iniciar "de manera urgent" els treballs per revisar, en el marc del diàleg social i amb les comunitats autònomes, l'actual sistema de protecció per als desocupats de llarga durada.

En aquesta línia, Ocupació ha assenyalat que la intenció de la reunió és "simplificar els programes complementaris existents (PAE, Prepara i RAI), de manera que es garanteixi una protecció eficaç al desocupat a la vegada que s'eliminen duplicitats i possibles llacunes de desprotecció, i es reforcin els mecanismes d'activació per a la seva efectiva inserció en el mercat de treball, respectant en tot moment el marc competencial existent".