On Catalunya

UNA DÈCADA DE DIFICULTATS

El turisme interior ja supera el nivell d'abans de la crisi

zentauroepp39643725 salou  tarragones   11 08 2017  economia  chiringuito restau170811192531

zentauroepp39643725 salou tarragones 11 08 2017 economia chiringuito restau170811192531 / JOAN REVILLAS

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Platges, hotels, restaurants i museus plens. L’estiu apunta a rècord turístic a Espanya per dos motius: un nou màxim de visitants estrangers però també un augment del turisme espanyol intern. Sembla que la recuperació també ha arribat a la butxaca d’una part important dels ciutadans, i que aquest any per fi és moment d’anar de vacances. També el PIB, el benefici de les empreses i el mercat immobiliari apunten al fet que la crisi és història, almenys en grans magnituds.

Només cal veure la imatge que presenten durant aquest pont d’agost les localitats turístiques per adonar-se que serà un estiu de rècord i, també, un any al màxim de visitants. La patronal turística, Exceltur, preveu un «estiu excepcional», i si el 2016 es va tancar amb un rècord absolut de 75,3 milions de visitants estrangers (el 9,9% més que un any abans), aquest any apunta a nou màxim: fins al juny s’havien rebut 36,4 milions de visitants, l’11,6% més, i per tant si es continua amb aquesta tendència s’aconseguirà un rècord de 84 milions de  turistes forans.

A una presència més elevada de visitants estrangers s’hi suma un altre factor important que denota recuperació econòmica a Espanya: els ciutadans locals viatgen més. Durant els anys de crisi, hi va haver una contenció dels viatges dels espanyols derivat de l’augment de l’atur i de la necessitat d’estalvi. Però amb la recuperació de l’economia han tornat les escapades i les vacances: només durant el primer trimestre, els viatges dels espanyols van augmentar el 20% respecte de les dades del 2015 (el 2016 no és comparable perquè la Setmana Santa va caure al març). La xifra de 39,3 milions de viatges dels residents, de fet, és la més alta dels últims 11 anys.

MÉS VOLS 

Els destins preferits per viatjar a l’estiu dins del país seran Madrid, Barcelona, València, Sevilla i Granada, segons Booking.com. Pel que fa a reserves fora d’Espanya, Portugal, el Regne Unit i Itàlia lideren la llista. També a Skyscanner detecten un augment dels viatges: les reserves per a vols amb destí intern pugen el 2%, el mateix percentatge que augmenten els viatges fora del país. L’oferta de places de vol a Barcelona ha augmentat en 1,4 milions en la temporada d’estiu (+4,1%).

La recuperació del turisme interior a nivells precrisi se suma a altres indicadors que també apunten que queden enrere els anys de recessió i contenció de la despesa. Per exemple, el PIB ja està en nivells precrisi: va tancar el 2016 amb 1,11 bilions, quan el 2006 era d’1 bilió (el màxim va ser el 2008, amb 1,12 bilions). «El consum de les llars és, amb dades del primer trimestre del 2017, un 95% del valor del 2008, és a dir, estem pràcticament a nivells precrisi», assegura el professor d’Esade Pedro Aznar.

La confiança del consumidor també s’ha recuperat i està a nivells superiors als de tota la crisi. Va tancar el juliol en el nivell de 108,3 punts, el màxim històric (més de 100 implica bona percepció de l’economia i de les expectatives). Un altre indicador important és el del benefici de les empreses, i aquest també aporta bones dades: el 2016 va tancar amb un increment dels guanys de les empreses del 24,7% interanual, mentre que en el primer trimestre la pujada va ser del 10,9%. Els dos progressos són superiors als aconseguits en qualsevol any des del 2005.

Pel que fa a la despesa dels consumidors, es poden observar estadístiques com la despesa en restaurants i hotels, que es va reduir molt durant la crisi. Si es pren com a base de preus l’any 2006, la despesa l’any passat va ser de 43.000 milions, xifra que no s’aconseguia des del 2009.

PISOS I CASES

Notícies relacionades

I després de l’esclat de la bombolla immobiliària i el tancament de l’aixeta hipotecària, s’estan recuperant amb força les transaccions de pisos i cases. En el primer trimestre de l’any es van tancar 122.800 compravendes a Espanya, la xifra més alta des del 2008.

No obstant, malgrat que molts indicadors apuntin al fet que la crisi s’ha superat, n’hi ha dos que mostren els deures pendents. Per un costat, la despesa turística dels espanyols: si els viatges a Espanya pujaven el 20% en el primer trimestre respecte del 2015, la despesa mitjana per persona només ho va fer el 4,2%. L’altre indicador és l’atur: encara que es crea ocupació, encara està lluny la taxa del 7,93% del segon trimestre del 2007. «Sens dubte l’economia ha sortit de la crisi, hi ha un fort creixement econòmic i és més sòlid que en el cicle passat. Però tenim reptes: la distribució de la renda és desigual i el creixement es deu a factors interns i alguns externs que no duraran eternament com els baixos tipus d’interès», acaba dient Aznar.