MERCAT LABORAL

La xifra d'inactius s'acosta almàxim històric de gairebé 16 milions

El nombre de persones que no treballen ni busquen feina augmenta en 300.000 en un any

Més de dos terços de la pujada corresponen a jubilacions i incapacitats

Cua de desocupats en una oficina de Lesseps.

Cua de desocupats en una oficina de Lesseps. / ALBERT BERTAN

3
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

Espanya està a punt d’aconseguir un altre rècord: el de persones inactives, és a dir, el de més grans de 16 anys que ni treballen ni busquen feina. La xifra total d’aquest col·lectiu va incloure 15.901.500 persones el juny passat, acostant-se als 16 milions i marcant un màxim històric per a un segon trimestre, només superat pels 15.914.700 del primer trimestre d’aquest mateix any. Es tracta de la segona xifra més elevada registrada en la sèrie històrica de l’Enquesta de Població Activa (EPA) que elabora trimestralment l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Encara que respecte al primer trimestre del 2017 la xifra d’inactius s’ha reduït en 13.200, en el balanç interanual ha registrat un increment de gairebé 300.000 persones. Per als sindicats, aquest augment dels inactius és el revers de la disminució de la desocupació i posa en qüestió que la creació d’ocupació sigui tan consistent com diu el Govern. En el seu últim informe de conjuntura laboral, CCOO va apuntar que la població activa s’està reduint per l’envelliment i l’emigració, cosa que influeix positivament en les estadístiques laborals, alhora que augmenta la població inactiva, «primer, per un nombre més elevat de les persones desanimades», i després, per les jubilacions i altres factors. 

Una altra dada que avalaria el punt de vista sindical és que en la comparació interanual es reflecteix un increment de l’1,74% de la quantitat d’inactius en el segon trimestre i cal remuntar-se a l’any 1984 per trobar un percentatge de pujada més gran, segons informa Efe.

PER SEXES I EDATS

De les gairebé 300.000 persones que han deixat de ser actives l’últim any, més de la meitat ho van fer perquè es van jubilar o es van prejubilar (153.500 en conjunt), als quals caldria afegir-ne 65.000 més que van ser declarats amb incapacitat permanent. La major part dels inactius són dones (9,2 milions), tot i que la quatitat s’ha incrementat en 100.000 persones, i són els homes, amb un total de 6,6 milions, els que més inactius ha sumat en l’últim any, gairebé 200.000 més.

El nombre d’inactius s’ha incrementat en l’últim any en tots els trams d’edat, menys entre els de 25 a 29 anys, 40 a 44 anys i 55 a 59 anys. Les pujades més acusades, però, les han experimentat els més grans de 65 anys, que han sumat 140.000 inactius des del mes de juny del 2016, xifra que respon a les persones que deixen de treballar al jubilar-se. També s’ha incrementat en 22.100 el nombre d’inactius per motius d’estudis, i és que entre la població de 16 a 24 anys han passat a la inactivitat més de 30.000 persones en l’últim any.

A més a més de l’increment dels incapacitats i jubilats, destaca el de la quantitat d’inactius que es dediquen a la cura de nens, adults malalts, incapacitats i persones grans, amb 97.800 més en l’últim any.

EFECTE DESÀNIM 

Una altra de les causes de l’augment dels inactius són els anomenats desanimats, persones que deixen de buscar feina després d’un llarg període a l’atur o per no trobar res que satisfaci les seves necessitats. En l’anàlisi de l’última EPA, UGT ja va destacar l’impacte de l’efecte desànim. El sindicat va ressaltar «el continuat increment en el nombre de persones en situació d’inactivitat entre els 30 i els 60 anys, que va mostrar un volum superior a tres milions de persones». No obstant, encara que la quantitat d’inactius que havien tirat la tovallola i ni tan sols buscaven una feina s’ha reduït en 56.000 persones l’últim any, encara superen les 300.000 persones, un 10% dels que ja passen de la feina, i la meitat d’ells són persones més grans de 55 anys.

Notícies relacionades

En el primer trimestre d’aquest any hi havia més de 10,2 milions d’inactius que havien perdut la feina fa més d’un any i el seu nombre ha crescut en gairebé 200.000 persones des del juny del 2016.

La major part dels inactius no han finalitzat l’educació secundària (més d’11 milions de persones), si bé destaquen els més de dos milions de persones que compten amb estudis superiors i no treballen ni busquen feina.