Sindicats i patronals llancen una iniciativa a favor de les gasolineres ateses

Al voltant de 65.000 persones treballen a les estacions de servei a Espanya

fcasals33277607 gasolinera170117194324

fcasals33277607 gasolinera170117194324

2
Es llegeix en minuts

La guerra d’alguns sectors socials i econòmics contra les anomenades gasolineres low cost, totalment automatitzades i sense cap treballador que atengui el públic, viu ara una nova i peculiar batalla: l’intent de frenar aquest tipus d’estacions de servei mitjançant una llei del Parlament espanyol.

Els sindicats UGT i CCOO, les patronals CEEES i Aevecar i la Confederació de Persones Discapacitades (Cocemfe) han iniciat una campanya conjunta en defensa dels llocs de treball en el sector de les estacions de servei, amb l’objectiu de recollir les 500.000 firmes necessàries per posar en marxa una iniciativa legislativa popular (ILP) a favor del que anomenen «gasolineres ateses i segures».

En concret, sindicats i patronals han llançat una campanya amb el lema Una firma per 65.000 llocs de treball, amb la qual pretenen consolidar el paper que les estacions de servei «han tingut i han de continuar tenint a les carreteres com a llocs de repostatge, de trobada, de descans i centre de solucions per als conductors i també per als seus acompanyants».

El sindicat UGT calcula, segons explica en un comunicat per informar de l’esmentada ILP, que al voltant de 65.000 persones que treballen actualment a les estacions de servei ateses «estan veient amenaçats els seus llocs de treball i el futur de les seves famílies» a causa de la proliferació els últims anys de gasolineres desateses. La central calcula que aquesta modalitat ha destruït com a mínim uns 2.700 llocs de treball els dos últims anys, mentre que de manera paral·lela s’obrien 500 gasolineres desateses.

Precisament, amb l’argument principal de la defensa dels llocs de treball, diversos agents socials del sector consideren necessari «posar límits» a aquest tipus de servei totalment automatitzat afavorint la implantació d’estacions de servei ateses per personal especialitzat, al constituir un sector d’interès nacional que garanteix els drets dels consumidors, el manteniment dels llocs de treball, la seguretat de les persones i del medi ambient i l’atenció als usuaris amb alguna discapacitat, entre altres raons importants.

Notícies relacionades

La ILP se suma a les mesures que ja han pres diverses comunitats autònomes en aquest mateix sentit i que han topat en molts casos amb els tribunals. Castella i Lleó, per exemple, ha aprovat mesures per obligar que hi hagi, com a mínim, un treballador a cada gasolinera durant les hores d’atenció al públic.

A principis d’aquest any, les estacions de servei low cost ja suposaven gairebé el 25% del total.