ACTIVITAT EMERGENT

Catalunya es consolida com a primer pol de la indústria biotecnològica

Un total de 27,6 de cada 100 companyies del ram són a la comunitat

Barcelona albergarà el mes que ve una cimera d'inversors d'aquesta activitat

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En auge i amb tendència a créixer. Catalunya es consolida com a principal pol de la indústria  biotecnològica a tot Espanya, amb el 17,3% de totes les companyies relacionades amb aquest ram, segons l’informe anual d’Asebio, la patronal del sector. La proporció encara és més alta quan es tracta  de les empreses que tenen com a activitat principal la biotecnologia, ja que s’eleva fins al 27,6%.

Aquestes dades distancien Catalunya de la resta de l’Estat, ja que Madrid és la tercera, amb el 10,1%, però la segona, amb el 16,1%, de les indústries en què la biotecnologia és la seva principal activitat. L’any passat es van crear 43 companyies noves. Andalusia va encapçalar aquest rànquing, amb 10, però la va seguir Catalunya, amb 9. 

El 2015 –les últimes dades disponibles–, aquesta activitat va contribuir de manera directa, indirecta o induïda al producte interior brut (PIB) amb un total de 90.000 milions d’euros, el 8,6%. De la xifra total, les que tenen la biotecnologia com a activitat principal hi van contribuir amb el 0,8%, que són uns 8.200 milions d’euros i uns 130.000 llocs de treball.

Plans de negoci

La patronal Asebio reunirà el 26 i el 27 de setembre a Barcelona una cinquantena d’inversors i companyies farmacèutiques d’Espanya, el Regne Unit, Suïssa, França i altres països per posar-los en contacte amb 30 plans de negoci. L’atractiu d’aquesta indústria és indubtable. El primer semestre, el sector ha captat més inversió estrangera que en tot l’any passat, amb més de 70 milions d’euros.

Exemples d’aquesta tendència són les rondes de 15 milions d’euros tancades per Anaconda Biomed o la de 20 milions de Stat Diagnostica (també va ser la que va encapçalar la llista el 2016), entre d’altres. En la primera hi van participar, a més de Ysios Capital Partners, la nord-americana Omega Funds i la italiana Innogest. En la segona, el Banc Europeu d’Inversions (BEI). Així mateix, hi destaca Medlumics, amb una ronda de finançament de 34,4 milions, amb la participació de Ysios i de Caixa Capital Risc, així com la francesa Edmmonde de Rothschild i les italianes Seroba Life Sciences i Innogest.

L’'investor day' que organitza Asebio amb la col·laboració de l’Institut de Comerç Exterior (Icex), el Parc Científic de Barcelona i Biocat, servirà perquè totes les empreses seleccionades tinguin l’oportunitat de presentar el seu projecte i de tenir una agenda d’inversors de cara al futur, segons els organitzadors.

El responsable internacional d’Asebio, David Fernández, afirma que «el sector biotecnològic espanyol ha aconseguit consolidar-se a nivell internacional a través d’una forta implantació fora de les nostres fronteres, col·laborant amb diverses empreses i entitats internacionals. A més, ha consolidat la tendència a l’alça de captar fons internacionals, un dels punts tradicionalment febles del sector».

Asebio va identificar l’any passat un total de 26 operacions d’ampliació de capital privat per un total de més de 63 milions d’euros. També van sortir a borsa Pangaea Oncology i Atrys Health.

Notícies relacionades

En l’àmbit del capital risc es van desemborsar un total de 23,6 milions d’euros i se’n van comprometre 24,2 per part dels líders d’aquesta especialitat a Espanya, Ysios, Caixa Capital Risc, Inveready i Clave Ma-yor. S’hi va sumar la Universitat de Navarra, que, juntament amb Clave Mayor, va crear el Fondo Tech Transfer UPV, amb 8,5 milions.

Un altre indicador que revela la importància del sector és que segons les estadístiques sobre biotecnologia de l’organització que agrupa els països més industrialitzats del món, l’OCDE, Espanya ocupa el tercer lloc del total de més de 30 membres que componen aquest organisme en nombre d’empreses d’aquesta indústria.