PLA MOVEA

Les ajudes al cotxe elèctric s'esgoten en un dia

El Govern només donarà més subvencions si s'anul·len peticions anteriors

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes / Barcelona

Les ajudes públiques a la compra de cotxes elèctrics han durat un sospir. En només 24 hores, els fons del pla Movea destinats a subvencionar la compra de vehicles elèctrics s'han esgotat i han tornat a deixar el mercat sense ajudes públiques.

La web de l'empresa pública Tragsa, encarregada de gestionar la tramitació de les subvencions del pla Movea, manté l'anunci publicat dijous, dia 3 d'agost, de posada en marxa de les ajudes. "A partir d'avui i gràcies al pla Movea comencen les ajudes a la compra de vehicles elèctrics i la implantació de punts de recàrrega", indica la web de Tragsa.  

Avís d'última hora

No obstant, un dia després que se solucionessin els problemes existents i s'habilités la web perquè els concessionaris tramitessin les subvencions, els 14,26 milions disponibles s'han volatilitzat degut a la gran quantitat de matriculacions de cotxes elèctrics registrades des de finals de juny i durant el juliol, quan es van vendre un 74% més de vehicles ecològics. La web específica del pla Movea del Ministeri d'Economia i Indústria ha publicat un avís d'última hora en què es pot llegir: "S'han esgotat els fons per a la reserva de vehicles elèctrics M1, L6e i L7e i pila de combustible".

Notícies relacionades

L'esgotament sobtat dels fons també afecta les ajudes previstes per als vehicles amb altres carburants amb emissions baixes, com el gas natural, el bifuel i l'hidrogen. L'organisme gestor adverteix que les sol·licituds tramitades a partir d'ara només rebran l'ajuda, que pot arribar a 5.500 euros més 1.000 euros per a la instal·lació d'un punt de càrrega, si hi ha anul·lacions de peticions anteriors. 

Crítiques del sector

La despesa de totes les ajudes públiques per als vehicles menys contaminants ha superat fins i tot les pitjors expectatives d'algunes associacions del sector, que preveien que els fons s'acabessin amb rapidesa i abans de la data límit del 15 d'octubre prevista en el decret del Movea. El pla aprovat pel Govern dins dels Pressupostos Generals de l'Estat es va quedar lluny del marc d'ajudes estables que demanaven el sector i la Generalitat de Catalunya a través d'un document conjunt que va donar peu a la presentació d'una proposició de llei que va ser rebutjada per la mesa del Congrés. Aquesta iniciativa demanava un mínim de 20 milions a l'any de manera estable per impulsar el desenvolupament del mercat de vehicles elèctrics.