Endesa guanya el 18% menys però manté els seus objectius

L'elèctrica acusa l'alça de costos de producció, però espera una millora la resta de l'any

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Endesa va obtenir el primer semestre d'aquest any un benefici net de 653 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 18% respecte al mateix període de l'any passat. El retrocés es deu al creixement dels preus de producció a l'haver de recórrer a les plantes tèrmiques davant el descens de la hidràulica i eòlica, cosa que ha tingut "un efecte molt desfavorable sobre el negoci liberalitzat", segons la companyia. 

L'elèctrica destaca que "les excepcionals i molt diferents condicions de mercat registrades en els primers mesos del 2016 i del 2017" dificulten la comparació dels resultats. El resultat brut d'explotació, 1.605 milions, s'ha reduït el 14%. Malgrat això, la companyia manté els seus objectius i abonarà un dividend amb càrrec al 2017 "de, almenys, 1,32 euros per acció". La retribució amb càrrec als resultats del 2016 va ser d'1,33 euros per títol, dels quals l'última part, 0,633, es van pagar el 3 de juliol. 

Objectius factibles

El conseller delegat del grup, José Bogas, ha assenyalat que “malgrat haver operat en un context molt complex en els primers mesos de l'any, durant el segon trimestre s'ha mitigat lleugerament l'impacte dels elevats preus del mercat majorista, gràcies a la significativa millora del negoci liberalitzat, a la contenció dels costos fixos i a la consolidació de l'activitat d'Enel Green Power Espanya". Bogas considera que "aquesta millora s'anirà consolidant en la segona meitat de l'exercici", de manera que "els objectius de l'any seran factibles”.

Notícies relacionades

Els ingressos han augmentat un 9%, fins als 10.004 milions. No obstant, els costos de la compra d'electricitat per a vendes a clients finals i els costos del consum de combustibles a les centrals tèrmiques s'han incrementat de manera significativa, cosa que ha donat lloc a una reducció del marge brut en un 7%, fins a situar-lo en 2.624 milions d'euros.

Augment de costos de producció

El marge del negoci liberalitzat ha registrat un descens important (-21%) en el conjunt del semestre degut a l'augment dels costos de producció com a conseqüència de la producció tèrmica més elevada, els impostos més alts sobre la generació i l'encariment del cost dels combustibles. Un altre element que ha incidit negativament en el resultat d'aquesta activitat ha sigut l'increment dels costos mitjans en la compra d'electricitat per l'augment del 70,4% en el preu del mercat majorista (51,3 €/MWh). Aquests efectes negatius s'han vist compensats parcialment per l'augment en el preu mitjà de les vendes.