Les llars van pagar per la llum l'any passat l'11% més que la mitjana de la UE

Un estudi de la Generalitat revela que el rebut de les petites indústries va ser el 34,3% més car que a la resta de la Unió

Una usuària comprova el comptador de la llum amb la seva factura.

Una usuària comprova el comptador de la llum amb la seva factura. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les llars espanyoles van pagar l'any passat un rebut de la llum l'11,2% més car que la mitjana de la Unió Europea (UE) i per a les petites indústries aquest va ser el 34,3% més elevat. Si la comparació es realitza respecte a la zona de l'euro (19 països en lloc de 28), és el 3,6% superior en el primer cas i el 23,2% en el segon. 

Són conclusions d'un estudi que realitza periòdicament l'Institut Català d'Energia (Icaen), de la Generalitat, en què es constata aquesta diferència de preus, especialment quan s'inclouen els diferents impostos i càrregues que recauen sobre la factura. Aquesta és una característica que ja ha denunciat en alguna ocasió l'Informe Robinson', de l'Oxford Institute for Energy Studies.

Aquest informe destaca que el diferencial no és perquè produir i distribuir els quilowatts (kW) sigui molt més car a Espany, sinó perquè en la factura s'amaguen càrrecs que s'han acumulat durant els anys de forma poc transparent i incomprensible per a l'usuari; per al qual suposen al voltant de la meitat del que paga mensualment o bitrimestralment.

Aquesta anàlisi demostrava que el rebut de la llum va augmentar a Espanya el doble que la mitjana de la UE durant la crisi (del 2008 al 2014). En aquest període de recessió, serveis  essencials com la llum, el gas o l'aigua van pujar al voltant del triple que els salaris.llumgas aigua salaris

L'estudi que elabora l'organisme de la Generalitat conclou que l'estructura tarifària de l'energia a Espanya "afavoreix els grans consumidors industrials i perjudica la petita indústria, els serveis i el consumidor domèstic", els més nombrosos, però amb nivells inferiors de consum.

Per a les indústries, el preu de l'energia sol ser un factor de gran pes, ja que afecta directament la seva estructura de costos i, per tant, la seva competitivitat. Per això es va produir una pluja de crítiques quan el Govern va pactar amb el PNB una millora tarifària que beneficia essencialment les indústries basques i en discrimina altres, en especial les catalanes, a canvi del suport dels nacionalistes als Pressupostos de l'Estat per a aquest any.

L'Icaen ressalta que els consumidors particulars amb consums entre 2,5 i 5 megawatts (MW) per hora, amb 228,4 euros per MWh, van pagar la segona meitat de l'any passat l'11,2% més que la mitjana dels 28 països de la UE. En total hi havia 21 països amb un rebut més baix per al mateix consum.

El mateix estudi destaca que entre el 2008 i el 2016, el rebut elèctric de les llars va acumular un increment del 67%. Durant el mateix període, l'alça acumulada a la UE va ser del 30% i del 34% a l'eurozona. Des del segon semestre del 2010, el preu a Espanya se situa per sobre de la mitjana europea. Aquesta tendència només es va trencar de forma puntual el primer semestre del 2014 i el primer de l'any passat.

Petites indústries

El mateix passa per a les petites indústries i comerços (consum anual inferior a 20 MWh), amb un rebut el 34,3% més elevat, sense incloure-hi en aquest cas ni l'IVA ni altres tributs deduïbles. En aquest cas, entre el 2008 i el 2016, l'augment acumulat és del 80%, mentre que durant el mateix període a la UE va ser del 24% i del 29% a l'eurozona.

La màxima pujada de preu per a aquest tipus de consumidors es va produir el primer semestre del 2011, "marcadament superior a la mitjana europea", segons l'estudi. La tendència va canviar el 2014, amb un descens progressiu i la seva estabilització l'any passat.

Per a les indústries de més consum (de 500 MWh en endavant), els preus sempre se situen per sota de la mitjana europea, segons el mateix estudi.

Notícies relacionades

En el cas del gas natural, la franja de consum amb més usuaris particulars, de 5,6 a 56 MWh anuals, el rebut és el 19,2% superior a la mitjana de la UE i hi ha 23 països amb tarifes més baixes. En canvi, per als consums per sota de 5,6MWh, és el 6,3% inferior. Per a les empreses i indústries, la tarifa de gas natural sempre se situa per sota de la mitjana.

En general, el cost del gas natural per a la indústria és inferior a Espanya que en el conjunt d'Europa. Aquest diferencial oscil·la entre el -13,6% per a aquelles empreses que consumeixen entre 2.800 i 28.000 MWh anuals i el 2,6% per a aquelles que consumeixen menys de 280 MWh.