L'Estat pacta amb Euskadi una quota de 1.300 milions per a aquest any

Aquest és el segon gran pacte a què arriben el Govern i el PNB les últimes setmanes

tecnicomadrid38873423 madrid  13 06 2017   cristobal montoro  ministro de hacienda

tecnicomadrid38873423 madrid 13 06 2017 cristobal montoro ministro de hacienda

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Estat ha pactat amb Euskadi l’acord que estableix l’objectiu fiscal per al període 2017-2021, que inclou el pagament de 1.300 milions per a aquest exercici en concepte de la quota basca. El conseller d’Hisenda basc, Pedro Azpiazu, va segellar el pacte amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

«Ha sigut possible pactar i garantir la pau fiscal per a Euskadi», va anunciar el conseller basc, acompanyat pel ministre Montoro, després de la reunió de la comissió mixta del concert econòmic. L’acord suposa una «garantia d’estabilitat en matèria tributària i financera» per al País Basc.

En el marc d’aquest pacte es manté l’índex d’imputació en el 6,24% per al quinquenni. La comissió mixta del concert econòmic va arribar a  diversos acords relatius a l’actualització de la llei de la quota per al quinquenni 2017-2020, els objectius d’estabilitat pressupostària i deute públic per a la comunitat autònoma i diverses modificacions del concert econòmic pel que fa als seus aspectes tributaris.

Entre les novetats destaca que Euskadi recaptarà a partir d’aquest moment els impostos de successions i donacions dels ciutadans bascos que no resideixin a Espanya en el moment de la seva mort, segons  consta en una de les modificacions del concert econòmic.

Aquest és el segon acord amb el Govern d’Espanya en dos mesos, tancant un «molt bon acord per a Euskadi» que suposa normalitzar les relacions tributàries i financeres. El PNB, de fet, és un dels pilars en els quals es recolza el suport als Pressupostos de l’Estat.

Notícies relacionades

El pacte, que es tramitarà com a projecte de llei, determina també els índexs de consum i de recaptació aplicables als ajustos forals a consum corresponents a l’IVA i també els imppostos especials (hidrocarburs o tabac).

La llei de la quota se simplifica per evitar discrepàncies i es dota de «més claredat i estabilitat a les relacions financeres entre les dues administracions». Al seu torn, s’adapta el concert a determinats canvis en la normativa estatal que afecten els grups fiscals o l’impost de l’electricitat, entre altres aspectes. També s’introdueixen millores en la gestió tributària i en la coordinació entre administracions.