EVOLUCIÓ DELS PREUS

L'IPC va baixar fins a l'1,5% al juny per la llum, les gasolines i alguns aliments

És la desena taxa positiva de l'índex que marca la inflació després de vuit mesos en negatiu

2
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir al juny respecte al mes anterior però va retallar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,5%, el seu nivell més baix des del novembre de l'any passat, de manera que la inflació es modera 4 dècimes, segons les dades definitives publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La del juny és la desena taxa positiva que encadena l'IPC interanual després de vuit mesos en negatiu.

L'organisme estadístic, que confirma d'aquesta manera les dades avançades a finals del mes passat, ha explicat que en el comportament de la taxa interanual de l'IPC de juny ha destacat l'abaratiment del preu dels carburants; el menor augment dels preus de l'electricitat respecte a l'experimentat fa un any, i l'evolució dels preus d'alguns aliments, com les fruites.

L'IPC interanual va arrencar l'any en el 3%, la seva taxa més alta des de l'octubre del 2012. Al febrer es va repetir el mateix percentatge, però al març, per primera vegada en set mesos, la inflació va retallar la seva taxa interanual fins al 2,3%. A l'abril va tornar a pujar, fins al 2,6%, i al maig fins a l'1,9%. Ara, al juny, ha tornat a baixar per segon mes consecutiu, fins a l'1,5%, de manera que el cistell de consum és avui un 1,5% més car que fa un any.

En el sisè mes de l'any, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va reduir quatre dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,6%, alhora que la variació mensual es va situar en el 0,1%.

En termes mensuals, l'IPC es va mantenir sense canvis respecte al maig, en contrast amb els augments del 0,3% i del 0,5% experimentats els mesos de juny del 2015 i el 2016, respectivament.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va pujar dues dècimes al juny, fins a l'1,2%, i es va situar tres dècimes per sota de la taxa general de l'IPC.

LA GASOLINA S'ABARATEIX 

En el retrocés de l'IPC interanual del juny hi ha influït la reducció en més d'1,5 punts, fins a l'1,8%, de la taxa del transport, motivada per la baixada dels preus dels carburants, així com el descens en gairebé dos punts de la taxa de vivenda, fins al 3,6%, pel fet que els preus de l'electricitat van pujar al juny menys que un any abans i el gasoil per a calefacció es va abaratir.

Notícies relacionades

També va influir en la caiguda de l'IPC interanual el grup d'aliments, que va retallar tres dècimes la seva taxa, fins al 0,8%, ja que els preus de les fruites van pujar menys que el juny de 2016 i els llegums i les hortalisses es van abaratir.

En canvi, al juny va destacar l'ascens de la taxa interanual del grup d'hotels en quatre dècimes, fins al 2,2%, per la pujada dels preus dels serveis d'allotjament, i el repunt en dues dècimes, fins a l'1,4%, del grup d'oci i cultura per l'encariment dels paquets turístics.