CANVIS EN LA JURISPRUDÈNCIA

Una sentència obre la via a la indemnització de milers de professors interins

Un jutge concedeix per primera vegada l'equiparació del cessament d'un funcionari després d'una substitució a un acomiadament objectiu

jgblanco20570574 gra07  madrid  16 10 2012   vista general de una de las aula170518130536

jgblanco20570574 gra07 madrid 16 10 2012 vista general de una de las aula170518130536 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts

Milers de professors interins cessats durant els mesos d'estiu per reincorporar-se al setembre podran reclamar davant la justícia una indemnització. És el que pensa el sindicat de funcionaris CSIF arran d'una sentència que equipara els drets dels funcionaris interins cessats als acomiadaments ordinaris per raons objectives. Aquesta sentència pot accelerar la contractació indefinida d'aquests interins.

El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de la Corunya (Galícia) ha reconegut per primera vegada el dret a ser indemnitzat d'un funcionari interí, a l'invocar la doctrina comunitària i equiparar el seu cessament després d'una substitució a un acomiadament per raons objectives. La sentència, a la qual ha tingut accés Efe, considera que hi ha una manifesta discriminació entre l'empleat temporal laboral en l'Administració Pública, a qui es reconeix una indemnització per cessament de l'activitat laboral, i el funcionari interí, a qui se li nega per raó de la seva condició.

INDEMNITZACIÓ DE 20 DIES PER ANY TREBALLAT

El jutge concedeix així les pretensions formulades pel professor en la seva demanda, en què reclamava una indemnització de 20 dies per any treballat pel període comprès entre el 13 d'octubre del 2015 i el 14 de setembre del 2016.

En aquest sentit, explica que la "mera temporalitat" de la relació contractual no exclou el dret a ser indemnitzat al contradir el principi d'igualtat de la directiva europea, i per això retreu la conducta de la conselleria gallega de Cultura, Educació i Ordenació Universitària, que "no dona satisfacció a una exigència". D'aquesta manera, invoca la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el setembre passat va reconèixer la igualtat de tracte entre les dues figures al sostenir que aquest concepte ha de ser inclòs sempre entre les condicions que un empresari "està obligat a abonar a un treballador per raó de la finalització d'un contracte de durada determinada".

INTERINS AFECTATS

Notícies relacionades

A través d'un comunicat, el sindicat més representatiu en les administracions públiques, la Central Independent i de Funcionaris (CSIF), valora positivament la sentència del jutge, que només podrà ser recorreguda en cassació davant el Tribunal Suprem. Així mateix, la qualifica de "pionera" ja que, fins ara, els tribunals únicament s'havien pronunciat a favor del personal laboral de les administracions -contractat d'acord amb l'Estatut dels Treballadors- però no dels aproximadament 250.000 funcionaris interins, que per raons de seguretat o urgència són nomenats per cobrir places vacants o fer substitucions.

EL CAS DELS PROFESSORS

Per CSIF, la sentència "obre la porta a milers de reclamacions de professors interins cessats durant els mesos d'estiu per reincorporar-se al setembre", coincidint amb el començament del curs escolar. Segons les estimacions del sindicat, prop de 51.500 professors van ser cessats el juny passat, la xifra més alta dels últims nou anys. Per això, celebra el criteri del magistrat, que posa de manifest "la necessitat d'abordar de manera immediata el procés d'estabilització de l'ocupació pública" amb l'objectiu d'evitar la saturació dels jutjats.