COMPTES PÚBLICS DEL 2018

Nova Canàries facilita que s'aprovi el sostre de despesa

El diputat Quevedo anuncia que s'abstindrà en la votació d'aquest dimarts del Congrés dels Diputats

El PP espera els suports de Cs i PNB i el 'no' de PSOE, Podem, ERC i PDCat

zentauroepp38676310 nueva canarias  rajoy170710182937

zentauroepp38676310 nueva canarias rajoy170710182937

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El primer pas imprescindible perquè el Govern tiri endavant els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018 previsiblement es farà avui al Congrés amb l’ajuda passiva del diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo.

  

 L’únic diputat de Nova Canàries a la Cambra baixa, Pedro Quevedo, va anunciar ahir la seva abstenció en la votació de la proposta del Govern per al repartiment dels objectius de dèficit i deute entre les administracions públiques el 2018 i per al sostre de despesa dels Pressupostos de l’Estat del 2018, que ha sigut fixat en 119.834 milions, l’1,3% més que el 2017. Si es compleixen els pronòstics, el projecte del Govern podrà tirar endavant per la mínima, amb 175 vots a favor, 174 en contra i l’abstenció de Nova Canàries.

VOTS A FAVOR I EN CONTRA

En la votació d’avui, previsiblement, el Govern podrà tornar a sumar els suports de PP (134), Ciutadans (32), PNB (5), Coalició Canària (1), Fòrum Astúries (1), UPN (2), que ja van contribuir a tirar endavant els comptes tardans del 2017, definitivament aprovats pel Parlament a finals del mes de juny. Segons el que s’ha anunciat, hi votarà en contra el grup socialista (84 vots) que sí que va votar a favor del sostre de despesa del 2017, quan encara no havia pres el control del partit Pedro Sánchez. També s’espera el no de Podem (67 vots), ERC (9) i dels diputats de Compromís, PDCat i Bildu integrats al Grup Mixt.

    

Per aconseguir els 'sís' necessaris, ha sigut necessària la «implicació personal» del mateix president del Govern, Mariano Rajoy, segons va reconèixer ell mateix en una trobada amb la premsa a Hamburg, després de la cimera del G-20, abans d’admetre que fins que no es produeixi la votació definitiva preferia no cantar victòria. El Govern s’ha vist arrossegat a acceptar la rebaixa fiscal de 2.000 milions d’euros que exigia C’s, a permetre una dècima més de dèficit a les autonomies el 2018 (fins al 0,4% del PIB) i a permetre que Canàries inverteixi el 2018 part del seu superàvit.

  

 Per a l’aprovació definitiva del Pressupost del 2017 el Govern sí que va aconseguir captar el vot afirmatiu de Quevedo, que va quedar batejat amb l’apel·latiu d’«el diputat 176» en al·lusió al nombre de vots que marquen la majoria absoluta al Congrés dels Diputats i que són els que necessita el Govern del PP per tirar endavant les seves iniciatives. Per aconseguir aquest vot, el Govern de Rajoy va haver de fer concessions, en forma d’un descompte del 75% dels bitllets aeris i marítims entre les illes per als residents. Nova Canàries espera ara que el Govern fixi límits màxims per al transport aeri amb Canàries, cosa que encara no ha aconseguit, segons ha explicat el president de Nova Canàries, Román Rodríguez, per justificar l’abstenció del seu diputat.

Notícies relacionades

  

 En la seva proposta, el Govern reparteix l’objectiu de dèficit del 2,2% del PIB per a l’any que ve entre l’Estat (0,7%), les autonomies (0,4%) i la Seguretat Social (1,1%) mentre que assigna equilibri pressupostari a les corporacions locals (0,0%).