JURISPRUDÈNCIA A LA UE

La Justícia europea permet anul·lar despeses abusives de les aerolínies

Els tribunals nacionals poden eliminar tarifes de les companyies sense vulnerar la lliure fixació de preus

La Justícia europea permet anul·lar despeses abusives de les aerolínies

FABRIZIO BENSCH (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va avalar ahir que els estats membres del bloc comunitari cancel·lin les despeses d’anul·lació de bitllets de les aerolínies si consideren que tenen un caràcter abusiu. La sentència del TJUE respon a l’anàlisi d’un litigi en la justícia alemanya entre la unió federal alemanya de centrals de consumidors (Bundesverband der Verbraucherzentralen) i la companyia Air Berlin, a la qual acusava d’exigir una compensació «desproporcionada» de 25 euros per anul·lar una reserva de tarifa econòmica.

    

Segons els magistrats europeus, els tribunals nacionals poden eliminar les clàusules abusives sense que això vulneri la normativa comunitària sobre lliure fixació de preus reconeguda a les companyies aèries. El TJUE, en relació amb el mateix cas, va indicar també que «al publicar les seves tarifes, les companyies aèries han de precisar per separat els imports que deuen els clients pels impostos, taxes d’aeroport i altres cànons, recàrrecs i drets i, per tant, no poden incloure aquests conceptes, ni tan sols parcialment, a la tarifa». Tots aquests conceptes «han de comunicar-se sempre al client amb els imports que representen el preu final», afegeix la cort de Luxemburg.

DESPESES

El Tribunal Suprem Civil i Penal alemany ha instat el Tribunal de Justícia europeu que aclareixi si la clàusula de despeses de tramitació de 25 euros en cas d’anul·lació de la reserva o no presentar-se en ­l’embarcament és «desproporcionada» per als clients, tal com al·lega la Unió Federal de Centrals de Consumidors i per tant «nul·la», segons la norma­tiva alemanya, que transposa la di­rectiva relativa a les clàusules abusives. 

Notícies relacionades

    

També li demana que aclareixi si la llibertat de les aerolínies per fixar els preus davant la norma europea sobre l’explotació de serveis aeris s’oposa a la seva norma nacional després que la unió de consumidors alemanya denunciés que els impostos i taxes que indicava AirBerlin a internet al fer la reserva eren molt inferiors i induïen el consumidor a error.