La UE i Japó segellen el seu acord de lliure comerç

Donald Tusk, Jean-Claude Juncker i Shinzo Abe rubricaran aquest dijous a Brussel·les el pacte polític

La UE i Japó segellen el seu acord de lliure comerç

YVES HERMAN (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La UE i el Japó arriben demà a la cimera del G20 a Hamburg, la primera per a Donald Trump, amb una cosa de què renega el president dels Estats Units: un acord de lliure comerç amb el qual donar una empenta a les seves relacions i un missatge a favor del multilateralisme i en contra del proteccionisme. Després de quatre anys, els dos blocs han tancat un «acord polític preliminar» que segellaran avui a Brussel·les en una cimera bilateral amb assistència del primer ministre japonès, Shinzo Abe.

Notícies relacionades

El gir radical dels Estats Units en matèria comercial i l’escalada de tensions amb Washington va fer accelerar les converses a la UE. Fa unes setmanes el negociador europeu, Mauro Petriccione, va anar a Tòquio amb el mandat de no tornar sense un acord que ahir van acabar de llimar la comissària europea de comerç, Cecilia Malmström, i el ministre d’Exteriors japonès, Fumio Kishida.

El resultat és una recomanació als líders de la UE perquè confirmin un pacte polític que, per Brussel·les, podria augmentar fins a un 180% les exportacions europees d’aliments processats, un 22% les de productes químics i un 16% la de maquinària elèctrica.