ANUNCI A VARSÒVIA

El Govern elevarà al 3% la previsió de creixement del 2017

L'increment de la recaptació fiscal concedeix marge a Montoro per negociar els Pressupostos

Rajoy avisa Ciutadans que no es pot fer "cada any" una rebaixa fiscal

v2 VARSOVIA, 30/06/2017.- El presidente del Gobierno español, Mariano Rajoy (i), y la primera ministra polaca, Beata Szydlo (d), durante una rueda de prensa tras su reunión en el Palacio Belvedere de Varsovia (Polonia), hoy, 30 de junio de 2017, en el marco de la XII cumbre entre España y Polonia. EFE/JACEK TURCZYK PROHIBIDO SU USO EN POLONIA

v2 VARSOVIA, 30/06/2017.- El presidente del Gobierno español, Mariano Rajoy (i), y la primera ministra polaca, Beata Szydlo (d), durante una rueda de prensa tras su reunión en el Palacio Belvedere de Varsovia (Polonia), hoy, 30 de junio de 2017, en el marco de la XII cumbre entre España y Polonia. EFE/JACEK TURCZYK PROHIBIDO SU USO EN POLONIA / JACEK TURCZYK (EFE)

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va anunciar ahir a Varsòvia que l’Executiu augmentarà dilluns que ve fins al 3% la previsió de creixement del PIB per a aquest any 2017. Rajoy va fer l’anunci en la seva compareixença al costat de la primera ministra polonesa, Beata Szydlo, després de la cimera bilateral que tots dos van presidir a Varsòvia.

La revisió es produirà en la reunió del Consell de Ministres prevista per aprovar el sostre de despesa del 2018, quan el Govern elevarà del 2,7% al 3% la seva previsió de creixement per al present exercici, després d’haver-la revisat amb anterioritat del 2,5% al 2,7%.

Una previsió de creixement més elevada permetrà al Govern elevar la seva estimació d’ingressos tributaris per al 2017, per sobre dels gairebé 201.000 milions incorporats als Pressupostos de l’Estat d’aquest any. Això li podria concedir a Hisenda un marge addicional d’almenys uns 1.000 milions el 2017 que podrien servir per garantir un millor compliment de l’objectiu de dèficit del 3,1% del PIB compromès amb les autoritats europees.

Dilluns que ve, a més a més, s’espera que el Govern espanyol també elevi a l’alça la seva actual previsió de creixement per al 2018, del 2,5%. També en aquest cas, la consegüent millora en la seva estimació d’ingressos podria concedir al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, certa comoditat per atendre algunes de les exigències dels grups polítics en la negociació dels Pressupostos del 2018 que ja està en marxa.

DARDS AL PSOE

Precisament, en la conferència de premsa després de la cimera d’Espanya i Polònia, els periodistes van preguntar al president per la possibilitat de rebaixar l’IRPF a les classes mitjanes i treballadores, com exigeix Ciutadans, i és quan va aprofitar per anunciar la revisió a l’alça de la previsió oficial de creixement. El cap de l’Executiu va afegir que toca ser «molt acurats» a l’hora de «fer canvis substancials en les polítiques econòmiques» per no trencar la dinàmica de «crear mig milió de llocs de treball cada any». Rajoy va reclamar a Ciutadans que sigui «responsable» i sigui conscient que no es pot fer una rebaixa fiscal «cada any».

Notícies relacionades

El líder del PP va recordar la «forta rebaixa de l’IRPF i de l’impost de societats» que va entrar en vigor el 2015 i que ha comportat un estalvi de 9.000 milions només en el cas de l’impost sobre la renda (Ciutadans demana una rebaixa addicional d’uns 2.000 milions el 2018). «El Govern està disposat a parlar-ne però demana responsabilitat», segons paraules de Rajoy.

El president va aprofitar per carregar contra el PSOE de Pedro Sánchez. Va afirmar que «és preocupant» que les autonomies governades pels socialistes no recolzin l’objectiu de dèficit per al 2018 (0,3%), cosa que les comunitats sí que van aprovar en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del mes de desembre passat, quan el PSOE el dirigia la gestora. El líder del PP va menysprear el veto que els socialistes han imposat al ministre d’Hisenda, després d’haver sigut reprovat al Congrés per l’amnistia fiscal. «No tenen la més mínima intenció d'aprovar els Pressupostos (...) Tant els fa qui negocia», es va queixar Rajoy.