resultat del rescat a la banca

El FROB eleva de nou les seves pèrdues fins als 1.693 milions

La fusió de Bankia i BMN li costa 916 milions per la baixa valoració del banc absorbit

 

  / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El rescat a la banca segueix costant-li diners a l'Estat en un degoteig incessant que va començar ja fa set anys i que de moment no té perspectives de tenir fi. El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'instrument del Ministeri d'Economia per canalitzar les ajudes al sector i gestionar les participacions en l'entitats nacionalitzades, va perdre 1.693 milions d'euros l'any passat, un 11,1% més que el 2015.

L'organisme ha perdut diners en tots els seus exercicis de vida, però el del 2016 ha sigut el segon consecutiu en què ha augmentat els seus números vermells des del 2012, any en què el rescat europeu a la banca va marcar un rècord. La institució, així, va registrar un forat als seus comptes de 314 milions el 2010, 10.557 milions el 2011, 26.060 milions el 2012, 2.787 milions el 2013, 861 milions el 2014 i 1.523 milions el 2015.

Notícies relacionades

Les pèrdues de l'any passat es deuen sobretot a la fusió de les nacionalitzades Bankia i BMN. El preu de l'operació es va fixar aquesta mateixa setmana, però es van utilitzar per a això les dades del balanç de les entitats del tancament del 2016, amb la qual cosa el FROB ho ha pogut tenir en compte. D'això s'han desprès uns números vermells de 916 milions d'euros, que són la diferència entre el valor que donava a la seva participació a BMN i el preu al qual l'ha taxat Bankia.

La matriu d'aquesta última entitat, BFA, també li ha provocat unes pèrdues substancioses, de 474 milions d'euros. En aquest cas no es deu tant a la pèrdua de valor de Bankia com a les menors plusvàlues latents de la cartera de renda fixa que té la seva matriu. El banc dolent Sareb, participat per l'Estat, ha sumat 155 milions més de números vermells després d'haver de convertir part del seu deute en capital per seguir sent solvent. 60 milions més provenen de les provisions més grans que ha hagut de fer el FROB per afrontar pèrdues que es va comprometre a cobrir als bancs compradors d'entitats nacionalitzades.    

Temes:

Bancs Bankia