Un català ha de treballar el doble de dies que la mitjana per pagar el deute autonòmic

L'Airef estima que les comunitats carregaran amb la meitat de la reducció de passius públics fins al 2020

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un català ha de treballar en l'actualitat el doble de dies que la mitjana dels espanyols per pagar el deute autonòmic i de 2,4 a 2,6 vegades més que un madrileny o un basc. Així ho reflecteix l'Observatori de deute públic del primer trimestre del 2017.

Segons aquesta anàlisi que fa l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), de mitjana, els habitants d'una autonomia necessiten en l'actualitat 86 dies de treball per amortitzar la totalitat del deute de la seva regió. Al País Basc o Madrid, l'esforç baixa fins a 48 i 52 dies, respectivament, mentre que a Catalunya puja a 127 dies.

Catalunya és, amb Múrcia, el País Valencià, Andalusia, Cantàbria, les Balears i Castella-la Manxa, de les comunitats en què l'Estat és titular de més del 60% del deute regional. Pel que fa al pagament del deute públic del conjunt nacional, els treballadors d'Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa i Múrcia necessiten destinar aproximadament un any de treball per pagar la seva part del conjunt del deute públic total, mentre que a Madrid (198 dies), el País Basc (205 dies), Navarra (218) i Catalunya (227) es necessita treballar al voltant de 200 dies.

L'Airef assegura que totes les administracions públiques contribuiran a reduir la ràtio de deute sobre el PIB en els pròxims quatre anys (2017-2020), però gairebé el 50% de la reducció es deurà a l'evolució de les comunitats autònomes.

REDUCCIÓ "INSUFICIENT"

En concret, l'Airef, presidida per José Luis Escrivá, estima que el deute públic, que es va situar en el 100,4% del PIB en el primer trimestre, caurà set punts percentuals fins al 2020, una reducció que, segons la institució, és "insuficient" per arribar al valor de referència del 60% del PIB establert a la llei d'estabilitat pressupostària.

Notícies relacionades

Per això, l'Airef preveu que hi ha un 70% de probabilitat d'acabar amb un deute superior a aquest llindar del 60% el 2020 i estima que a aquest percentatge no s'hi arribarà fins a l'any 2037, la mateixa previsió que fa tres mesos.

Per comunitats, les més ben situades són les Canàries, Madrid i el País Basc, que arribaran el 2020 a un nivell pròxim al valor de referència (el 13% del PIB). En canvi, les comunitats que no aconseguirien arribar al nivell de referència ni en els pròxims 30 anys són Catalunya, Múrcia, València i Castella-la Manxa.