Estalviar fins al 79% en la llum

La diferència en el rebut entre una certificació energètica alta o baixa pot superar els 1.000 euros a l'any

ad3

ad3

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al voltant del 84% dels edificis catalans compten amb una qualificació energètica deficient, segons les dades de l’Observatori de l’Estat Energètic de les edificacions a Catalunya. Aquestes xifres provenen de les més de 700.000 certificacions energètiques que s’han registrat des del 2013, l’exercici en què van començar a ser obligatòries per a tots els immobles.

    

Durant la presentació de la Setmana de l’Energia 2017, que se celebra des de demà fins al diumenge 25, la directora general de l’Institut Català d’Energia (Icaen), Assumpta Farran, va assegurar que aquests resultats revelen que existeix un gran camí per recórrer.

Deficiències cares

El cert és que tenir mals tancaments o no tenir vidres dobles a les finestres i altres deficiències surt car. Fins a més de 1.000 euros anuals de diferència. I la rehabilitació energètica permet estalvis de fins al 79% en els costos energètics d’un pis. L’evolució del cost de l’energia segons l’etiquetatge d’eficiència en un pis de 80 metres és eloqüent, segons les dades de l’observatori.

    

A Barcelona, per a un certificat A, el rebut (sense incloure el terme fix de potència) és de 453,1 euros anuals, mentre que per al pitjor etiquetat (el G) és de 1.574,4 euros per a la mateixa vivenda. I el mateix succeeix a Tarragona, Lleida, Girona i Viella, que configuren les cinc zones climàtiques que s’usen per als càlculs. En el cas de Viella, la franja va des de 621,1 euros fins a 2.969 euros.

    

L’anàlisi de les certificacions actuals revela que el 50,7% té una E; el 10,3%, una F, i el 22,8% una G. En canvi, només el 0,2% té com a segell la A, el nivell més alt; el 0,8%, la B; el 4,1%, la C, i l’11,1%, la D. Les xifres milloren als edificis de nova construcció, amb el 14,3% amb la A i el 30,7% amb la B, fet que indica la necessitat de potenciar la rehabilitació energètica dels edificis.

Poca renovable

L’estudi demostra que les mesures d’eficiència més senzilles són les que més s’utilitzen. El 62% dels immobles ja disposen de vidres dobles. De totes maneres, existeixen nombroses carències amb actuacions més complexes. El 40% dels edificis, per exemple, tenen una qualificació E en demanda de calefacció. Això suposa que requereixen mesures com la millora de l’aïllament tèrmic o el segellat de les infiltracions d’aire per als tancaments. També es detecta un ús escàs de les energies renovables, sobretot als edificis de nova construcció.  

Notícies relacionades

    

Aprofitant la Setmana de l’Energia, el Col.legi d’Arquitectes de Catalunya ha presentat el projecte de rehabilitació de la seva façana, a la plaça Nova de Barcelona, amb la incorporació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum. Aquesta actuació suposa intervenir en un edifici amb valor patrimonial, amb un frontal amb dibuixos de Pablo Picasso, per adaptar-lo a les noves necessitats en matèria de sostenibilitat. La instal·lació té 20 quilowatts (kW) de potència i millora l’aïllament de la seu, fet que incrementarà el seu rendiment energètic el 90%. Les plaques seran serigrafiades en blanc per esmorteir el color negre. Per al projecte compten amb fons europeus, però han de destinar-los a pagar el denominat impost al sol creat pel Govern del PP i que han d’abonar les instal·lacions de més de 10 kW.