L'Eurogrup aclareix el futur financer de Grècia

Els ministres de l'Eurozona acosten postures per desbloquejar un nou tram de 8.500 milions

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

El futur financer de Grècia comença a aclarir-se de nou. Els ministres d’Economia i Finances de la zona euro van aconseguir ahir el que no van aconseguir en la seva última reunió de maig per les discrepàncies entre Alemanya, l’FMI i Grècia: desbloquejar un nou tram de 8.500 milions d’euros del rescat a Grècia. L’acord permetrà al Govern grec fer front al pagament dels 7.500 milions en venciments que té al juliol, amb un matalàs addicional suficient per afrontar altres endarreriments pendents.

«Felicitats a [el ministre grec] Euclid Tsakalotos per tot el treball realitzat. Se’n va a casa amb un maletí ple de diners», va afirmar l’eslovac Peter Kazimir, abans fins i tot de l’inici de l’Eurogrup. «És una bona notícia i indica que el programa grec amb certs endarreriments continua», va valorar Luis de Guindos. Es va mostrar més eufòric el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, que va aplaudir «les condicions extremadament difícils» amb què ha complert Grècia.

Notícies relacionades

El tram es desemborsarà en dues parts. Quan els parlaments nacionals que han d’aprovar l’acord ho facin, entregaran un primer paquet de 7.700 milions –6.900 per a venciments i 800 per a endarreriments– mentre que els restants 800 milions s’entregaran després de l’estiu sempre que Atenes posi diners per pagar els proveïdors. Qualsevol decisió sobre alleugeriment del deute queda, no obstant, postergada fins a la conclusió del programa encara que l’FMI accepta participar en el rescat amb una aportació de 2.000 milions. 

«Ningú diu que és la millor solució, la millor seria l’alleugeriment del deute, però és la segona millor», va manifestar Christine Lagarde. 

Temes:

Crisi Grècia