política monetària

La Reserva Federal apuja els tipus d'interès per segona vegada en 3 mesos

La institució eleva un quart de punt el preu del diner, a un rang entre l'1% i l'1,25%

 

  / ALEX BRANDON

2
Es llegeix en minuts

Nova pujada. La Reserva Federal dels Estats Units, la Fed, ha decidit elevar un quart de punt els tipus d’interès, en un rang que va de l’1% a l’1,25%, en la seva reunió de política monetària celebrada aquest dimecres. Es tracta del segon augment del preu del diner en a penes tres mesos, i així es consolida un cicle alcista de la política monetària per primera vegada en una dècada.

El comitè executiu de l’institut emissor basa la seva decisió en la fortalesa de l’economia i del mercat laboral als EUA. La nova alça confirma la bona salut de l’economia nord-americana. De fet, en la seva reunió d’aquest dimecres, l’entitat presidida per Janet Yellen ha augmentat lleugerament les previsions de creixement de l’economia nord-americana per a aquest any, al 2,2%, enfront del 2,1% de març.

     BAIXA LA DESOCUPACIÓ

També han millorat els pronòstics de desocupació, que ara tancarà l’any en el 4,3%, després del 4,5% previst anteriorment. Així mateix, ha reduït les seves estimacions d’inflació d’aquest any a l’1,6%, per sota de l’1,9% previst tres mesos enrere. 

La nova pujada de tipus, que se suma a la del març, quan va registrar una alça també d’un quart de punt, del 0,75% a l’1%, la primera d’aquest nou cicle alcista, s’ajusta a les previsions dels mercats. D’acord al quadro de previsions macroeconòmiques, la institució projecta que els tipus d’interès se situaran entre l’1,25% i l’1,5% a finals del 2017, cosa que implicaria una pujada més de tipus de 0,25 punts bàsics en el que queda d’any.

L’enduriment de la política monetària de la Fed afegeix pressió al Banc Central Europeu, que té els tipus al 0% des del març del 2016. Alguns experts, com el conseller executiu del BBVA i exmembre del comitè del BCE, José Manuel González-Páramo, preveuen una fase de pujades a Europa l’any que ve.

     NORMALITZACIÓ

 La Fed consolida amb aquesta decisió el procés cap a la normalització monetària amb un preu del diner encara baix en termes de comparativa històrica.  L’organisme atribueix l’enduriment de les condicions financeres a l’enfortiment del mercat de treball i a l’expansió «moderada» de l’economia nord-americana, ja que els riscos a curt termini de les perspectives econòmiques «estan equilibrats».

L’organisme considera que les condicions del mercat laboral s’han «moderat», si bé continuen sent «sòlides», a més que la taxa de desocupació ha disminuït. Aquestes variables, segons les estimacions de la Fed, milloraran a mesura que augmenten els tipus.

Notícies relacionades

El mercat laboral nord-americà va generar 138.000 nous llocs de treball no agrícola durant el mes de maig passat, mentre que la taxa d’atur es va situar en el 4,3%, la més baixa des de maig de 2001, segons les dades del Departament de Treball nord-americà.

L’expansió econòmica dels EUA va arribar a l’1,2%, després d’haver-se revisat la dada des del 0,7% apuntada prèviament. Així mateix, la inflació interanual a l’abril es va situar en l’1,9%, amb un retrocés de la inflació mensual del 0,1%. La pròxima reunió de l’organisme monetari se celebrarà el 25 de juliol.