CRISI BANCÀRIA

Guindos assegura que la intervenció del Popular ha salvat els dipòsits d'un milió de famílies

El ministre diu que dues entitats van anar al procés de subhasta que va guanyar el Santander

lpedragosa38861040 guindos170612204744

lpedragosa38861040 guindos170612204744 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El ministre d'EconomiaLuis de Guindos, ha revelat aquest dilluns que més d'un milió de famílies tenien dipòsits al Banco Popular en el moment de la seva intervenció exprés i venda al Santander, dimecres passat. L'actuació de les autoritats, ha defensat al Congrés dels Diputats, ha evitat que l'entitat entrés en un procés de concurs de creditors ordinari que hauria generat a aquestes famílies "incertesa" ja que hauria endarrerit la recuperació dels seus estalvis.

Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia, el ministre ha defensat que els problemes del banc s'han resolt "de forma àgil i eficaç" i sense que afecti l'economia espanyola gràcies al fet que no s'han concedit ajudes públiques i que els dipositants no han patit quitacions. Les pèrdues totals de la seva inversió sofertes pels 305.000 accionistes i els propietaris del deute convertible i subordinat, ha al·legat, es deuen a l'aplicació "estricta" de les normatives europees, que volen preservar els recursos dels contribuents.

El ministre ha fet un relat cronològic de la caiguda del Popular en els últims anys. Si bé no ha culpat directament els gestors de l'entitat, sí que ha insinuat algunes crítiques subtils. Així, ha destacat que l'entitat tenia la morositat més elevada del sector i unes cobertures per fer front a les pèrdues de les més baixes, situació que es pot atribuir al seu expresident Ángel Ron. També ha subratllat, sense citar-lo directament, que el seu successor, Emilio Saracho, va anunciar a l'abril que estava estudiant vendre la institució o ampliar capital, però "no va detallar un pla d'actuacions concretes".

SUCURSALS TANCADES

Els problemes del banc i la seva erràtica estratègia, ha conclòs, van provocar dilluns passat que el Popular demanés una línia de liquiditat d'emergència al Banc Central Europeu (BCE), que dimarts a les tres de la tarda havia esgotat sense poder sol·licitar-ne més. El BCE, en conseqüència, el va declarar inviable, i paral·lelament el consell del banc li va enviar una carta confirmant-li aquesta situació d'inviabilitat. "No hauria pogut obrir les seves sucursals" dimecres si no hi hagués hagut la intervenció i venda exprés, ha advertit.

Notícies relacionades

Guindos ha explicat que, a mitjans de maig, les autoritats ja estaven preparant la seva intervenció per si era necessària. Així, van contractar un assessor independent que va calcular que l'entitat tenia un valor negatiu d'entre 2.000 i 8.200 milions d'euros. El dissabte 3 de maig, també abans de la intervenció, es va iniciar el procés de venda. Dimarts, es va oferir a les cinc entitats que s'havien mostrat interessades en el procés previ de venda impulsat pel mateix Popular, i dues van firmar l'acord de confidencialitat per participar en la subhasta.

El ministre, així, ha evitat afirmar que tots dos van presentar ofertes. Fonts del Govern van assegurar la setmana passada que dues entitats, el Santander i el BBVA, van licitar pel Popular, però fonts del banc presidit per Francisco González havien negat que finalment presentessin una proposta de compra.