NOVES LLEIS

Sis cites econòmiques darrere d'un pacte polític

Montoro ha de negociar amb les autonomies al juny el repartiment dels objectius de dèficit

Pressupostos, pensions, finançament autonòmic, òrgans reguladors i llei hipotecària requereixen nous acords parlamentaris

tecnicomadrid38685298 madrid  31 05 2017  pleno en el congreso de los diputados do

tecnicomadrid38685298 madrid 31 05 2017 pleno en el congreso de los diputados do

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Després que «l’aliança pressupostària» del PP i els seus sis socis permetés el 31 de maig l’aprovació al Congrés dels Diputats dels comptes del 2017, el Govern ha de tornar a començar ja mateix a a trucar a la porta dels grups polítics a la recerca de nous pactes que compensin la falta de majoria parlamentària del Partit Popular.

En les pròximes setmanes i mesos el Govern ha de cuinar successius pactes polítics amb les comunitats autònomes (per al repartiment dels objectius de dèficit) i amb els grups polítics, per a l’aprovació dels objectius d’estabilitat, dels Pressupostos del 2018, de la reforma de les pensions, del finançament autonòmic, dels òrgans reguladors i de la reforma hipotecària, entre altres qüestions. 

Són, almenys,  sis cites econòmiques que, com els sis personatges del dramaturg italià Luigi Pirandello, busquen un autor, en forma d’un pacte polític que els concedeixi entitat. 

Les cartes quedaran marcades per les decisions que emanin del congrés federal del PSOE, els dies 17 i 18 de juny, que ha de ratificar el nou lideratge de Pedro Sánchez. El congrés socialista donarà pistes sobre l’abast que tindrà el lema de Sánchez del «no és no» en cadascuna de les futures negociacions.

CONSELL DE POLÍTICA FISCAL I FINANCERA

En la tercera o quarta setmana de juny s’ha de celebrar una reunió del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, amb els responsables autonòmics de Finances en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). En aquella reunió s’ha de debatre el repartiment de l’objectiu de dèficit del 2018, del 2,2%, entre els diferents nivells de l’Administració (Estat, autonomies, ajuntaments i Seguretat Social) ja que aquest és el primer pas previ a l’elaboració dels pressupostos estatals i autonòmics.

En principi, el Programa d’Estabilitat 2017-2020 assigna un objectiu de dèficit autonòmic del 0,3% per al 2018 (el 0,7% per a l’Estat).

La reunió del CPFF serà un primer test per valorar la sintonia, o no, entre la nova Executiva socialista de Sánchez i els seus barons autonòmics, més favorables a buscar acords amb Hisenda que garanteixin la gestió a les seves comunitats.

APROVACIÓ DEL SOSTRE DE DESPESA

Després de les reunions prèvies d’Hisenda amb ajuntaments i autonomies, el Consell de Ministres ha d’aprovar –previsiblement el 30 de juny– el repartiment dels objectius de dèficit per al 2018. En aquella mateixa reunió el Govern ha d’aprovar el sostre de despesa per als Pressupostos del 2018.

En aquella reunió és probable que el Consell de Ministres valori revisar el quadro macroeconòmic per tornar a elevar a l’alça la previsió de creixement de l’economia el 2017, des del 2,7% actual fins a l’entorn del 3%.

Un dia abans, s’espera que el Butlletí Oficial de l’Estat hagi pogut publicar la llei de Pressupostos del 2017, que serà la primera llei a veure la llum després d’un any i mig sense que el Govern del PP hagi aconseguit tirar-ne cap endavant.

El nou repartiment d’objectius de dèficit haurà de ser sotmès a la votació del ple del Congrés dels Diputats a mitjans de juliol. Allà es veurà si el Govern torna a comptar amb la seva «aliança pressupostària» de set partits (PP, Ciutadans, PNB, Fòrum Astúries, UPN, Coalició Canària i Nova Canàries) que li va servir per salvar els comptes del 2017 i si podrà esgarrapar-ne altres més.

PRESSUPOSTOS DEL 2018

Si el Govern tira endavant al Parlament l’aprovació dels objectius de dèficit a mitjans de juliol –i per tant, el sostre de despesa–, Hisenda podrà començar a confeccionar el projecte de Pressupostos que hauria de ser presentat al Congrés abans de l’1 d’octubre.

El ministre Montoro destinarà el setembre a ultimar els acords polítics que garanteixin la posterior aprovació parlamentària del projecte pressupostari. Si en aquestes setmanes, prèvies a la data triada per la Generalitat per al referèndum sobiranista (1 d’octubre), el PP aconsegueix revalidar la seva aliança pressupostària, el Govern de Rajoy podria agafar oxigen per allargar la legislatura fins a meitat del 2019 (amb pròrroga pressupostària per a aquell any). 

REFORMA DE LES PENSIONS

Els treballs de la Comissió del Pacte de Toledo avancen a poc a poc. Aquest és un dels temes capitals de negociació per als quals s’entén que cal el consens de tots els grups parlamentaris i, de forma imprescindible, dels dos grans: PP i PSOE. Aquestes negociacions quedaran fortament determinades per les directrius que emanin del Congrés Federal del PSOE i de l’equip del nou líder, Pedro Sánchez.

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

El ministre d’Hisenda ha recordat aquests dies al PSOE la tasca pendent de negociar el nou model de finançament autonòmic que el Govern voldria que ja tingués reflex en els comptes de l’Estat del 2018, que es tramitaran la tardor que ve.

En aquesta qüestió, el Govern es troba especialment despistat respecte a les possibles directrius negociadores que aplicarà el PSOE. Sobretot, si es té en compte la falta de sintonia inicial entre la majoria dels barons autonòmics del PSOE i el seu nou líder, Pedro Sánchez.

ÒRGANS REGULADORS I LLEI HIPOTECÀRIA

Notícies relacionades

La reforma de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i, en general, dels òrgans reguladors havia sigut encarrilada pel ministre d’Economia, Luis de Guindos, amb els grups de Ciutadans i del PSOE. També ho va ser la nova llei hipotecària, que pretén introduir més garanties a favor dels titulars d’aquests crèdits bancaris.

El canvi de lideratge socialista introdueix una incertesa total sobre la negociació d’aquests projectes de llei que, previsiblement, veuran alentida la seva tramitació. H