llarga investigació

La CNMC investiga pràctiques anticompetitives de 25 empreses en els contractes de l'AVE i el ferrocarril

L'expedient analitza el possible repartiment de licitacions per a la construcció i el manteniment de sistemes d'electrificació

Un tren AVE a l’estació de Figueres.

Un tren AVE a l’estació de Figueres. / MÒNICA TUDELA

1
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha incoat expedient sancionador a 25 empreses per possibles pràctiques restrictives de la competència en el mercat dels sistemes d'electrificació i d'equips electromecànics ferroviaris de la xarxa d'alta velocitat (AVE) i de la xarxa ferroviària convencional.

En vista de determinada informació relacionada amb possibles pràctiques anticompetitives, els dies 11, 12 i 13 de juliol del 2016 es van fer inspeccions a les seus de les empreses Alstom Transporte i Elecnor.

A més, els dies 18, 19 i 20 de gener del 2017 es van fer inspeccions a les seus de Cobra Instalaciones y Servicios, Semi, Electren i Siemens.

Sobre la base de la informació reservada realitzada, la direcció de Competència va observar indicis de possibles pràctiques anticompetitives, que consisteixen en el repartiment de les licitacions per a la construcció i el manteniment dels citats sistemes d'electrificació i equips electromecànics en les línies ferroviàries. Per aquesta raó, s'ha incoat expedient sancionador contra Alstom Transporte i la seva matriu Alstom; Cobra Instalaciones y Servicios, Control y Montajes Industriales (Cymi), Electren, Sociedad Española de Montajes Industriales (Semi) i la matriu d'aquestes, ACS (Actividades de Construcción y Servicios); Comsa Instalaciones y Sistemas Industriales i la seva matriu Comsa Corporación de Infraestructuras; Construcciones Instalación y Tracción (Citracc) i la seva matriu Delejor13.

Notícies relacionades

També s'ha incoat expedient sancionador contra Cosemel AIE; Elecnor; Eym Instalaciones i la seva matriu Obrascon Huarte Lain (OHL); Grupo Isolux Corsan; Instalaciones Inabensa i la seva matriu Abengoa; Indra Sistemas; Neopul Sociedade de Estudos e Construçoes i la seva matriu SACYR; Siemens (Siemens Espanya) i la seva matriu Siemens AG.; a més de Teléfonos, Líneas y Centrales (TELICE) i la seva matriu Fuenteblandor Holding.

S'inicia així un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l'expedient i per a la seva resolució pel Consell de la CNMC, sense que la incoació d'aquest expedient prejutgi el resultat final d'aquesta investigació.