EL CANVI POLÍTIC EN L'ECONOMIA

El relleu a la cúpula del PSOE reanima la derogació de la reforma laboral

Pedro Sánchez defensa en el seu programa una 'aliança' amb els sindicats per restablir l'equilibri en les relacions laborals

El PP endarrereix el debat d'iniciatives de l'oposició com la renda bàsica o l'increment del salari mínim

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

L’elecció de Pedro Sánchez com a nou líder del PSOE, a falta de ser ratificat en el congrés d’aquesta formació, ha obert al Congrés dels Diputats una nova etapa en què es pugui posar fi a les lleis que han retallat els drets dels treballadors, els salaris i les pensions, començant per la derogació de la reforma laboral del 2012. En la seva proposta programàtica Sánchez ho diu expressament, alhora que es compromet a «promoure una aliança» amb els sindicats per desenvolupar un model de creixement econòmic i un marc laboral basat en el diàleg, la negociació col·lectiva, el restabliment de l’equilibri en les relacions laborals i corregir la «unilateralitat» de les empreses per modificar les condicions de treball.

    

«Potser a la gent li costarà entendre per què no s’articula una altra majoria parlamentària», explica Toni Ferrer, veterà sindicalista de la Unió General de Treballadors (UGT), mà dreta de Cándido Méndez des de 1995 com a secretari d’Acció Sindical i membre de l’equip de Sánchez en les passades primàries. La majoria a la qual es refereix (PSOE, PodemCompromís i ERC, així com diputats del Grup Mixt) s’ha visualitzat les últimes setmanes durant el debat dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2017, almenys, en el seu tràmit en la comissió del Congrés. 

  

 Socialistes i podemistes han elaborat una estratègia per esquivar el veto que la majoria de dretes (PP, Ciutadans i PNB) ha posat a gairebé 4.000 esmenes de l’oposició (entre les quals figuren les que van proposar CCOO i UGT) que suposaven un tomb en la política d’austeritat i de retallades de l’Executiu.  

ALIANCES

«Els canvis no dependran només d’ell», continua Ferrer, «sinó d’una política d’aliances en què no només hi hagi proclames, sinó que s’haurà de mullar en assumptes concrets». L’exdirigent d’UGT es refereix a Podem, que ha col·locat la moció de censura com a prioritat de la seva agenda política.

  

 El triomf de Sánchez en les primàries és una «oportunitat» per consolidar un front d’esquerres en matèria social, segons l’opinió d’Aina Vidal, diputada d’En Comú Podem i portaveu en les comissions d’Ocupació i del Pacte de Toledo. «Vull pensar que el PSOE farà seu el crit de la militància». «Nosaltres tenim la mà estesa per a qüestions de vital importància pel que fa a la recuperació dels drets laborals», subratlla.

    

«Els reptes als quals el PSOE ha de donar resposta ens remeten a qüestions com l’agreujament de les desigualtats, l’atur, la precarietat laboral i la marginació de la joventut», assenyala la proposta programàtica de Sánchez davant el congrés de juny. 

    

També carrega contra les «regressions» imposades per la dreta neoliberal i reconeix que les forces progressistes «no van ser capaces» d’identificar a temps les «greus conseqüència socials» d’aquestes polítiques. Amb aquesta pinzellada autocrítica, Sánchez salva la gestió de José Luis Rodríguez Zapatero malgrat que, com a diputat, va votar a favor de la primera reforma laboral del 2010, en què es va abaratir l’acomiadament, assumpte que ara recorda Vidal.

  

 En el seu programa Sánchez exposa un llistat de temes en què hi ha coincidència amb Podem, almenys en l’enunciat. Defensa una ocupació i un salari «que permetin un projecte de vida» i elaborar una llei estatal que garanteixi els ingressos mínims en forma de renda bàsica; adaptar els nous models de treball i la robotització a una legislació que protegeixi els drets laborals; reduir la temporalitat i recuperar la causalitat en els contractes; defensar l’autonomia en la negociació col·lectiva, suprimint la discrecionalitat que la reforma laboral ha donat a les empreses; fixar que el 5% dels beneficis d’aquestes es destinin a la participació econòmica dels seus treballadors; suprimir els factors de revalorització i de sostenibilitat de la reforma de pensions del 2012 i augmentar els  ingressos de la Seguretat Social mitjançant una política fiscal redistributiva.

Notícies relacionades

    

«Espanya necessita abandonar el model ‘jo t’ho faig més barat’ de la reforma laboral del PP, pel ‘jo t’ho faig millor, diferent i competitiu’», assenyala Sánchez. 

El bloqueig del PP endarrereix el debat