El Constitucional avala l'autoconsum energètic comunitari

Una sentència de l'alt tribunal admet una impugnació de la Generalitat i invalida la prohibició a l'autoproducció compartida

tfuentes15023194 motor airbag seat instalacion fotovoltaica160714181817

tfuentes15023194 motor airbag seat instalacion fotovoltaica160714181817

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aval a l'autoconsum energètic. El Tribunal Constitucional ha admès una impugnació de la Generalitat a la prohibició per part del Govern central a l'autoproducció energètica col·lectiva o compartida. Això facilita la implantació del model descentralitzat en comunitats de veïns o urbanitzacions.

Arran de la demanda per conflicte de competències, el Constitucional admet parcialment el recurs i considera inconstitucional l'apartat 3 de l'article 4 del Reial Decret 900/2015, de 9 d'octubre, segons el qual "en cap cas un generador es podrà connectar a la xarxa interior de diversos consumidors”. Segons els experts, això obre completament la porta a l'autoconsum que va prohibir el Govern del PP quan el dimissionari José Manuel Soria  era ministre d'Indústria.

Des de la Conselleria d'Empresa han rebut amb satisfacció aquesta resolució, ja que al seu torn suposa un reconeixement a la seva política de foment de l'autoconsum, en especial el basat en energia solar.

Aquest departament del Govern entén que la sentència reafirma la seva aposta "per un nou model energètic més democràticdescentralitzat sostenible, que posa el ciutadà al centre i que funciona a partir de les energies renovables i l'eficiència energètica, reflectit en el document de bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica".

La directora general de l'Institut Català d'Energia, Assumpta Farran, s'ha felicitat a Ttwitter per aquesta decisió del Constitucional.

També aplaudeixen la resolució des del despatx especialitzat Holtrop SLP Transation & Business Law, que va plantejar un litigi per aquesta qüestió davant el Tribunal Suprem, en nom de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA) i en diversos expedients separats en nom de la Plataforma per un Nou Model Energètic, Eurosolar, Greenpeace, Solartys, el Clúster d'Eficiència Energètica de CatalunyaAlternativa Verda, Dia de la Terra, Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, Solar Tradex, Pep Puig i Boix, Lluis María Coll i Ripoll i Andrés Montesinos Campos.

Holtrop afirma el seu recursos va ser suspès, mentre que el Constitucional sí que va tramitar el basat en conflicte positiu de competències de la Generalitat de Catalunya. Això, agrega, facilita futures impugnacions davant el Suprem.

Notícies relacionades

El Tribunal Constitucional també ha anul·lat els articles 19, 20, 21 i 22 del RD 900/2015, "per envair les competències de la Generalitat en matèria de desenvolupament de les bases estatals en relació amb el registre de la modalitat 1 i sostreure competències executives en relació amb el registre de la modalitat 2".

La Generalitat al·legava que els articles que va recórrer envaïen les seves competències "perquè aquestes instal·lacions de generació -de petita escala i petita potència per al consum en la mateixa ubicació- no tenen una incidència significativa, ni en l'àmbit tècnic, ni l'àmbit de gestió de l'energia, per la qual cosa els títols competencials que deriven de l'art. 149.1.13a i 25a CE no donen cobertura a l'Estat per establir les condicions tècniques i administratives que el RD 900/2015 imposa".