lleu moderació de la inflació

L'IPC es va moderar al maig per l'abaratiment dels carburants

Els preus van baixar set dècimes en un any fins a situar la taxa interanual en l'1,9%

gasolineramonicatudela660

gasolineramonicatudela660

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus al consum (IPC) va baixar el 0,1% al maig respecte del mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins a l'1,9%, el nivell més baix des del desembre de l'any passat (1,6%).

Segons l'indicador avançat publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el descens de la taxa interanual de l'IPC es va deure a l'abaratiment dels carburants i dels paquets turístics després de la Setmana Santa.

En cas de confirmar-se el 13 de juny la dada avançada publicada avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'IPC estaria per sota del 2% per primera vegada des de començament d'any. Amb aquesta dada, els preus de consum encadenen nou mesos a l'alça, encara que el seu ascens s'ha moderat respecte al registrat en els dos primers mesos de l'any, quan es van disparar al 3%.

Notícies relacionades

El preu de la gasolina va baixar durant bona part del mes de maig, encara que en l'última setmana va registrar un increment del 0,3%, similar a l'experimentat pel gasoil. En concret, d'acord amb les dades de l'últim 'Butlletí petroler', el preu mitjà del litre de gasolina es va situar en 1,21 euros, un 2,1% per sota dels nivells de gener, mentre que el preu del litre de gasoil, utilitzat per més del 70% del parc automobilístic, ronda els 1,082 euros i costa un 4% menys que al gener.

Per la seva part, la variació anual de l'indicador avançat de l'IPC harmonitzat (IPCH) es va situar al maig en el 2%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCH disminuiria sis dècimes respecte al mes anterior. A més, els preus de consum van registrar al maig una taxa del -0,1% respecte del mes d'abril. La variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCH se situa en el 0,0%.