Els advocats recorren el 'pla d'urgència' sobre clàusules terra

El Consell de l'Advocacia lamenta la centralització i especialització dels jutjats

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

El Consell de l’Advocacia Catalana va presentar ahir un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem en què demana la suspensió cautelar de l’acord del Consell General del Poder Judicial de posar en marxa un únic jutjat, centralitzat a la capital de cada província, per resoldre les demandes per clàusules terra i altres reclamacions per despeses financeres derivades de la formalització d’hipoteques. 

L’advocacia catalana argüeix que aquest pla pot perjudicar els interessos dels afectats perquè dificulta l’accés a la justícia del ciutadà, que s’haurà de desplaçar i destinar uns recursos econòmics de temps per defensar els seus drets davant els tribunals. 

El consell considera que en lloc de centralitzar la justícia i concentrar aquests jutjats a les capitals de cada província, amb l’excusa d’una pretesa especialització, «és necessari crear-ne de nous allà on fan falta i dotar els ja existents dels recursos humans i materials necessaris per descongestionar-los».

Els advocats no són l’únic col·lectiu judicial que s’han pronunciat en contra del pla d’urgència per atendre les demandes. La Unió Progressista de Lletrats de l’Administració de Justícia (UPSJ) –anteriorment coneguts com a secretaris judicials– es van queixar ahir que els jutges encarregats a partir d’avui de resoldre els conflictes derivats dels contractes hipotecaris amb clàusules terra abusives no tenen experiència. 

A més, critiquen que, a falta d’un dia perquè es posin en marxa els nous jutjats especialitzats, ni el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ni el Ministeri de Justícia han decidit quin tipus de personal integraran aquests òrgans judicials.

Notícies relacionades

UNA FORMACIÓ DE 24 HORES

Segons recorda l’associació, a partir d’avui, segons l’acord de l’òrgan de govern dels jutges, diversos jutjats especialitzats d’Espanya assumiran els assumptes relacionats amb les clàusules terra i seran jutges en pràctiques procedents de la 67a promoció de l’Escola Judicial –pertanyen al curs 2016-2017– els que començaran a resoldre aquesta classe de litigis. Aquests han rebut un curs de formació de 24 hores.