ALARMA DAVANT UN CANVI TARIFARI

Facua denuncia la refacturació de cop que aplicaran les elèctriques al maig

L'organització de consumidors assegura que pot inflar el rebut fins al 50%

Endesa minimitza l'impacte fins a una mitjana de 2,2 euros per client

2
Es llegeix en minuts

L'organització de consumidors Facua ha denunciat l'autorització del Govern a les companyies elèctriques perquè cobrin, aquest mes de maig i d'una sola vegada, les tarifes que, durant tres anys, es van aplicar incorrectament per un mal càlcul en la fixació de la part regulada. Aquesta mesura, segons adverteix Facua, pot arribar a inflar més d'un 50% el rebut de la llum aquest mes de maig, i ha propiciat que les elèctriques tinguin llibertat per decidir si l'apliquen al llarg de diversos rebuts o de cop, com està fent Endesa -segons apunta l'organització- aquest mes.

Facua lamenta la nul·la sensibilitat que han tingut tant el Govern com les companyies amb la greu situació econòmica de molts consumidors, ja que tenien de termini per imposar la refacturació -després de l'avís previ als usuaris dels motius del reajustament- fins al 30 de setembre.

De fet, i segons destaquen, ni tan sols s'han tingut en consideració els beneficiaris del bo social, als quals el cobrament de les quantitats també se'ls està aplicant íntegrament. Per últim, Facua ha informat que la refacturació s'aplica als usuaris que durant tot el període, o una part d'aquest, comprès entre l'abril del 2014 i el desembre del 2016 tinguessin la tarifa semiregulada PVPC.

LA VERSIÓ DE LES ELÈCTRIQUES

Endesa ha xifrat en 5,67 euros el cost total que tindrà per a un consumidor tipus acollit a la tarifa regulada la refacturació que hauran de dur a terme les elèctriques per regularitzar els cobraments després del canvi en la metodologia que fixa els marges de comercialització.

Les companyies tenen la possibilitat de carregar la quantitat resultant de la refacturació d'una vegada o en diversos rebuts. Segons Endesa, per a un consumidor tipus, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum de 3.000 quilowatts hora a l'any, el cost total de la refacturació, que inclou gairebé tres anys, serà de 5,67 euros.

L'impacte mitjà, en el cas d'Endesa, seria de 2,2 euros per client.

LA REFORMA

El juny de l'any passat, el Tribunal Suprem va obligar el Govern a elaborar una nova metodologia per calcular el marge de comercialització de les companyies que subministren electricitat a tarifa, el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC).

Notícies relacionades

Aquest canvi exigia refacturar els 13 milions de consumidors acollits a tarifa des que va entrar en vigor la metodologia anul·lada pel Suprem, l'abril del 2014, fins a la posada en marxa de la nova.

Al novembre, el Consell de Ministres va aprovar una nova metodologia i el Ministeri d'Energia en va xifrar l'impacte en uns 25 cèntims d'euro a l'any. Energia va calcular llavors que la refacturació suposaria un cost mitjà d'1,76 euros per consumidor.