CARTA ALS EMPRESARIS

CCOO i UGT es reafirmen en el fet que els salaris han de pujar entre l'1,8% i el 3% aquest any

Els dos sindicats també demanen una clàusula de revisió si els preus superen l'increment pactat en els convenis

Deixen que les mútues posin els seus mitjans materials per facilitar la rehabilitació en baixes traumatològiques no laborals

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els sindicats CCOO i UGT mantenen que els salaris han de pujar aquest any entre l’1,8% i el 3% i que els convenis han d’incloure una clàusula de revisió en cas que, a finals del 2017, els preus s’hagin incrementat per sobre dels salaris pactats. La recuperació del poder de compra dels sous és un «element important per impulsar la demanda interna i consolidar el creixement econòmic i la creació de llocs de treball de qualitat, estables i amb drets», segons les centrals que han enviat aquestes propostes a les organitzacions empresarials CEOE i Cepime en el marc del diàleg per a un acord de negociació col·lectiva.

L’increment salarial proposat és el mateix des del mes de març i dista molt de la contraoferta que els empresaris van realitzar a l’abril d’un increment entre l’1% i l’1,5% més mig punt en funció de la productivitat i de la marxa de les empreses.

En la seva proposta les centrals també demanen recuperar la ultraactivitat (vigència) del conveni sense límit de temps mentre duri la negociació d’un que el substitueixi.

 La ultraactivitat va ser suprimida per la reforma laboral del PP, encara que posteriorment les centrals i les organitzacions empresarials van pactar que els convenis estarien vigents durant un any, mentre es negociés el nou. 

Amb la proposta enviada ahir,  les centrals pretenen que la ultraactivitat es garanteixi en cada conveni i aquest fixi el temps de vigència fins que sigui substituït per un altre. En tot cas, es proposa que al constituir-se la comissió negociadora als centres de treball es fixi un període màxim de negociació efectiva.

Els secretaris d’acció sindical de CCOO, Ramón Górriz, i de política sindical d’UGT, Gonzalo Pino, han enviat el document als presidents de CEOE, Juan Rosell, i Cepime, Antonio Garamendi, i pretenen que sigui l’última oferta abans de donar per morta la negociació o, en canvi, revitalitzar-la, en funció del que contesti la patronal. Ignacio Fernández Toxo va manifestar dilluns que amb una simple trucada telefònica o un fax d’acceptació o rebuig de la patronal se sabria si és possible un pacte estatal de referència per a la negociació en empreses i sectors.  

Notícies relacionades

ABSENTISME / Les centrals no entren a analitzar l’afany de les patronals que les mútues donin les altes i baixes en les malalties traumatològiques no laborals, com figurava en la proposta patronal del mes d’abril passat. Però intenten una aproximació a aquesta tesi al reconèixer que les mútues hauran de tenir «més protagonisme» en el tractament però només de les malalties traumatològiques no laborals.

Per fer-ho, CCOO i UGT consideren necessari que els serveis, instal·lacions, recursos humans i mitjans tecnològics de les mútues han de ser posats a disposició dels sistemes de salut públics per «anticipar els processos de recuperació i rehabilitació».