El Govern prepara reformes perquè les empreses guanyin dimensió

L'Executiu presentarà al juliol canvis fiscals i administratius per eliminar traves al creixement de les companyies

 

  / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És una vella queixa: les empreses espanyoles són massa petites. Sol anar acompanyada d’una reivindicació: eliminar traves que impedeixen créixer a les companyies. Recollint el testimoni, el Govern presentarà al juliol la seva estratègia amb reformes per suprimir aquestes barreres, que comprenen des de l’àmbit fiscal fins a diferents càrregues administratives o normatives laborals i comptables que desincentiven que les empreses guanyin dimensió.

A més de la presentació d’aquesta estratègia, que serà fruit d’un acord del consell de ministres i d’un reial decret per millorar l’administració concursal, estan previstes diverses reformes regulatòries, segons el pla nacional de reformes remès per l’Executiu de Mariano Rajoy a Brussel·les.

Després d’avançar que el Govern no portarà a terme una rebaixa generalitzada de les cotitzacions socials, tot i que sí «selectiva», el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha afirmat recentment  que «en el transcurs de les pròximes setmanes» veurà la llum el pla integral d’increment de l’escala empresarial.

Guindos admet que «de vegades»  les mateixes administracions limiten la mida de les empreses perquè el salt que suposa per a l’empresari passar a tenir més treballadors suposa «centenars de milers d’euros», a l’incrementar-se la càrrega fiscal, laboral i comptable. L’objectiu últim d’aquests plans, a més de fomentar el dinamisme empresarial és contribuir a la creació d’ocupació, així com agilitzar el trànsit mercantil i facilitar la creació de negocis. L’Executiu es proposa identificar llindars regulatoris que poden desincentivar el creixement de les empreses, ja que estableixen restriccions o càrregues administratives, fiscals i d’una altra índole, en funció del volum de facturació, el nombre de treballadors i altres factors. Una de les mesures podria ser la revisió del valor del llindar, segons el pla nacional de reformes.

TEIXIT EMPRESARIAL

Un estudi de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) revela que a 1 de gener del 2016 hi havia a Espanya 3,24 milions d’empreses actives, de les quals més de la meitat no tenien cap treballador assalariat. És un teixit empresarial en què predomina el treballador que treballa pel seu compte i la pime, i només el 0,7% del total de les companyies tenen més de 50 treballadors, davant el 3% d’Alemanya o l’1,2% de mitjana de la UE. 

En els plans del Govern també hi ha previstes mesures per facilitar l’obertura, desenvolupament i tancament d’empreses, seguint l’indicador Doing Business que porta a terme el Banc Mundial. Tot i que ha pujat, Espanya es troba al lloc 32 d’aquesta classificació.

Notícies relacionades

Pel que fa a obrir un negoci, se situa al lloc 85, amb un total de set tràmits administratius necessaris i que requereixen almenys nou dies. A Nova Zelanda, el país que lidera el rànquing, només es requereix un tràmit i el procés dura amb prou feines mig dia.

A Europa, Dinamarca, tercera de la classificació mundial, requereix quatre tràmits que consumeixen un total de tres dies; i el Regne Unit, la setena classificada, quatre tràmits i quatre dies i mig.