NEGOCIACIÓ LABORAL

Les grans superfícies i els sindicats pacten una pujada salarial del 2,5%

El pacte de l'ANGED i les centrals afecta 230.000 treballadors i marca la línia per a un acord genèric

El sou podrà augmentar més els pròxims anys en funció de les vendes

4
Es llegeix en minuts

En plena negociació de l'acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva entre les patronals i els sindicats majoritaris per proposar una pujada salarial pactada per als pròxims tres anys, aquest dimecres les grans empreses de distribució i les centrals han escenificat que aquest pacte és possible. L'Associació Nacional Grans Empreses de Distribució (ANGED), que engloba empreses com El Corte Inglés, Carrefour i Ikea, i els sindicats del sector (UGT, CCOO, Fetico i Fasga) han firmat el nou conveni col·lectiu de grans magatzems, que afecta uns 230.000 treballadors i que contempla una pujada salarial de fins al 2,5% per a aquest any.

En les discussions del pacte social, la CEOE defensa una pujada que oscil·laria entre l'1% i el 2,5%, només per a empreses amb resultats molt positius, mentre que els sindicats exigeixen que la pujada arribi al 3% i, sobretot, que s'inclogui alguna clàusula automàtica de revisió salarial vinculada a l'evolució de l'índex de preus al consum (IPC) que garanteixi que en cap cas es perdrà poder adquisitiu.

En el cas del conveni del sector de la gran distribució firmat aquest dimecres, l'increment del 2,5% per a aquest any s'aplicarà automàticament i amb efecte retroactiu, de manera que els treballadors percebran en les pròximes nòmines no només l'efecte de la pujada, sinó també dels imports que s'haurien d'haver meritat des del gener. La revisió suposa una millora respecte a la proposta inicial de la patronal, que contemplava una pujada de l'1,5%, si bé queda per sota de la reivindicació dels sindicats, que sol·licitaven un increment del 3% després de sumar quatre anys de sous congelats.

El nou conveni preveu una pujada salarial del 2,5% per a aquest any, així com de l'1% per al 2018, el 2019 i el 2020, al marge de l'evolució de l'índex de comerç i de les vendes. En aquest cas no s'inclou cap referència a l'IPC, però s'afegeix una clàusula que compromet les empreses que, en virtut del sistema de pagament mensual vinculat a vendes en referència a l'Índex de comerç al detall (ICM), es podran aplicar pujades addicionals d'entre el 0,25% i el 2% si aquest índex augmentés per sobre de quatre punts amb respecte a la mitjana dels dos anys anteriors.

DESAFIAMENTS DEL SECTOR

El president d'ANGED, Alfonso Merry del Val, ha destacat que el conveni recull la "unitat de tots per encarar els grans desafiaments" del sector, que "necessita un marc laboral modern i adequat" a la realitat que viu el comerç, marcada per "la transformació digital, els nous hàbits de compra dels consumidors i els profunds canvis que s'estan produint en els models de negoci, processos i operacions de les empreses".

Notícies relacionades

A part de l'increment salarial garantit durant la vigència del conveni, l'acord contempla una revalorització afegida de l'1,56% en el preu per hora de feina fruit de la reducció en 28 en les hores anuals computades, que queden en 1.770 el 2018. Es fixa, a més, un sistema per als diumenges i festius en què, en les obertures generalitzades, els treballadors faran festa en el 66%, de manera que treballaran un màxim de 23 diumenges i festius anuals. El nombre mínim de diumenges se situa en set, enfront dels nou anteriors.

HORES EXTRES

Per facilitar l'obtenció de més ingressos o capacitat d'augment d'hores, els treballadors podran treballar els diumenges i festius superiors als mínims fixats de manera voluntària i amb la possibilitat de cobrar hores extres amb un recàrrec del 30% del valor de l'hora. En el cas dels temps parcials, en l'augment d'hores complementàries es consolidaria el 25% de les hores realitzades.

L'augment de sou mitjà pactat arriba a l'1,27% a l'abril

La pujada salarial mitjana pactada en els convenis firmats al mes d'abril a Espanya es va situar en l'1,27%, xifra que suposa 0,16 punts més que en el mateix període del 2016, quan la variació va ser de l'1,11%. Segons les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, fins a l'abril es van registrar un total de 1.848 convenis col·lectius que afecten 597.900 empreses i 4,14 milions de treballadors. Així, els primers quatre mesos de l'any es van tancar 463 convenis més que en el mateix període del 2016, que cobrien 468.400 empreses i 4,4 milions d'ocupats. Del total de convenis registrats al mes d'abril passat, la majoria, 1.378, van ser d'empresa, afectant 252.800 treballadors i amb un increment de la remuneració de l'1,09%. Per la seva banda, 470 convenis van tenir un àmbit superior al de l'empresa, generalment sectorials, i van cobrir 3,89 milions d'empleats. En aquests casos, l'increment dels salaris va ser de l'1,28%. Pel que fa al nombre d'hores pactades en aquests convenis, la mitjana al gener se situa en 1.763,6 hores anuals, enfront de les 1.759,1 hores del mateix període el 2016. En el cas dels convenis d'empreses el nombre d'hores de mitjana són 1.720,9 i en els d'àmbit superior arriba a les 1.766,4. MENYS INAPLICACIONS D'altra banda, el primer quadrimestre de l'any es van registrar 450 inaplicacions de conveni que van afectar 9.155 treballadors, mentre que en el mateix període de l'any anterior hi va haver 600 inaplicacions que van involucrar 11.259 ocupats. Entre els casos registrats, les inaplicacions del conveni es van produir amb acord entre les parts tret de set. En concret, en el 88% del total hi va haver consens en el període de consultes, en el 6,4% en la comissió paritària i en el 4% després de la mediació de l'òrgan bipartit.