Llogar a un turista és més rendible que a un inquilí estable

El 80% dels arrendadors de vivendes turístiques creuen que aquest lloguer compensa més que el residencial

El 66% calcula que obté entre el 5% i el 15% més d'ingressos que amb vinculacions a més llarg termini

4
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

Les lleis de mercat impulsen els lloguers turístics. El 81% dels arrendataris que van posar de lloguer una vivenda turística en l'últim any a través d'internet reconeixen que aquest tipus d'arrendament els compensa més que el residencial o de llarga durada, ja que el 66% calcula que obté entre un 5% i un 15% més d'ingressos que amb el lloguer de llarga durada. Així es desprèn de l'estudi 'El lloguer turístic, un mercat en alça', elaborat pel portal immobiliari Fotocasa, que assenyala que el motiu fonamental pel qual els resulta més atractiu és l'alta rendibilitat que ofereix aquest tipus de lloguer, seguit de la rapidesa i la facilitat amb què es lloguen les vivendes vacacionals i la demanda cada vegada més gran en el mercat.

Les conclusions no fan més que ratificar l'experiència d'una ciutat com Barcelona, on l'arrendament turístic -legal i il·legal- ha crescut de manera exponencial en els últims anys de la mà d'increment de turistes a la ciutat. Fins i tot Hisenda calcula que el rendiment econòmic mitjà dels pisos turístics és molt més gran.

Respecte de la nacionalitat de la persona que lloga, un 62% dels propietaris asseguren que lloguen la seva vivenda turística fonamentalment a espanyols, davant un 38% que són estrangers. Aquesta tendència es manté en gairebé totes les comunitats autònomes llevat de Catalunya, on aquests percentatges es capgiren: un 64% són estrangers, davant un 36% d'espanyols.

"El mercat del lloguer turístic és un mercat en alça a Espanya, ja que la creixent demanda està convertint aquest mercat en una opció molt atractiva. Els propietaris veuen més possibilitats d'ingressos en el lloguer vacacional que en el residencial, fonamentalment a causa de l'alta rotació d'inquilins i el desemborsament que fan per curts períodes de temps", explica la responsable d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio.

Segons les dades de Fotocasa, el 74% dels propietaris que en l'últim any van posar de lloguer una vivenda turística a través de portals i plataformes d'internet asseguren que obtenen més ingressos amb el lloguer turístic que amb el residencial. Així mateix, un 66% calcula que obté entre un 5% i el 15% més; un 16% assegura que els beneficis estan entre el 15% i el 20% i un 12% estima que pot arribar a ingressar un 20% més que amb el lloguer de llarga durada.

TEMPS DE LLOGUER

Pel que fa al temps pel qual es lloguen aquest tipus de vivendes turístiques, el 55% dels arrendataris asseguren que en l'últim any van arrendar la seva vivenda per períodes inferiors als 10 dies. En concret, un 30% assegura que sol llogar-la per períodes d'entre 1 i 6 dies i un 25% per entre una setmana i 10 dies, davant un 10% que ho fa habitualment per dues setmanes, un 8% que ho fa entre 3 setmanes i un mes, un 7% que ho fa per entre 1 i 2 mesos i un 19% que normalment la lloga per més de dos mesos.

Del total d'arrendataris que en l'últim any van oferir una vivenda de lloguer turístic, només el 14% va oferir la vivenda on habitualment resideix, davant un 50% que va posar una segona residència i un 18% que assegura que es tracta d'un pis o casa que ja tenia en propietat. La resta o bé es tracta d'una vivenda que va comprar com a inversió (11%) o d'una herència (5%).

CASOS

Notícies relacionades

L'informe mostra que la majoria de les vivendes que s'ofereixen com a lloguer turístic són pisos (44%) o apartaments (26%), davant un 10% que són cases o xalets, àtics (9%), dúplexs (4%), estudis (3%), cases adossades (2%), plantes baixes (1%) o lofts (1%). Respecte de la seva ubicació, el 47% dels propietaris assenyalen que la vivenda que ofereixen s'ubiquen al centre de la ciutat o municipi corresponent, davant un 29% que estan a la platja, un 12% als afores, un 6% a la muntanya i un altre 6% en un barri o zona de moda.

L'estudi de Fotocasa també analitza les raons per les quals molts propietaris no es decanten per arrendar un pis o casa per curts períodes de temps. Entre els que no van optar per aquesta modalitat de lloguer en l'últim any, el 81% no ho fa perquè prefereix el lloguer de llarga durada, ja que considera que exigeix menys temps i dedicació (48%) i és més segur (43%). Un 23% considera que és més rendible, un 22% opta per ell perquè no vol problemes amb els seus veïns i un 11% per por a Hisenda. Aquests motius es repeteixen entre els que consideren que el lloguer de llarga durada compensa més que el turístic (19%). En canvi, el factor econòmic és el que pesa menys: només un 18% dels enquestats assenyalen que compensa més el lloguer residencial perquè és més rendible econòmicament.