PRÀCTIQUES LABORALS

Tres milions de becaris treballen sense cobrar a la Unió Europea

El 60% dels estudiants en pràctiques a Europa no reben cap remuneració

elias

elias / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts

Tres milions de joves treballen com a becaris sense cobrar a la Unió Europea, l'equivalent a tota la població laboral de Dinamarca. Així ho ha denunciat l'oenagé Brussels Interns, que davant la polèmica oberta per les declaracions del cuiner Jordi CruzJordi Cruz, ha assegurat que "només els fills dels rics poden disfrutar d'aquestes experiències" si no reben cap tipus de contraprestació econòmica.

El portaveu de l'oenagé, Bryan Watkins, ha recordat també que a les institucions europees hi ha uns 8.000 becaris, i que la meitat d'ells no cobren prou per pagar-se les despeses bàsiques. "Per desgràcia, els contractes de pràctiques s'utilitzen de forma massiva com a frau de llei", destaca l'eurodiputat del PSC Javi López.

De fet, un 60% dels becaris de tota la Unió Europea admeten que no cobren, un percentatge que és del 58% a Espanya però que arriba al 80% a Bèlgica, el 62% a Alemanya i el 61% a França, segons dades de l'eurobaròmetre. A més, un 70% dels becaris a Espanya que cobren diuen que el pagament no els serveix per cobrir despeses bàsiques, un percentatge que de mitjana és del 53% a la UE.

L'esforç, a més, tampoc compensa: només el 27% dels becaris europeus van rebre una oferta de treball després de les pràctiques, un percentatge que puja lleugerament fins al 33% en el cas dels becats espanyols. "La situació és especialment dolenta en els sectors més competitius: el periodisme, la política, la moda... També en ambients amb molta competència, com la Unió Europea a Brussel·les", destaca Bryan Watkins, de Brussels Interns.

En aquest sentit, i més enllà dels programes oficials de beques de la Comissió, el Consell i el Parlament, que sí que cobra, Watkins adverteix que "les institucions de la UE agafen molts becaris que no cobren cada any" i que "un 10% dels becaris dels eurodiputats i dels grups polítics" a l'Eurocambra no veuen ni un sol euro.

Notícies relacionades

"És clar que un jove es pot sentir afortunat d'anar a treballar en un àmbit que l'apassiona i adquirir una experiència interessant. Però cobrar és fonamental. Sense un pagament només els rics poden accedir a aquestes experiències, i la sort no paga el lloguer", destaca Watkins.

A més, segons ell, les pràctiques no remunerades també "perjudiquen el mercat laboral" perquè "substitueixen llocs de treball".