TRANSFORMACIÓ D'UN SECTOR

El centre de Barcelona canvia de propietaris

Pontegadea i Colonial s'han convertit en els grans tenidors d'actius immobiliaris

Asseguradores i fons han adquirit un gran nombre d'immobles en els últims anys

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías
Max Jiménez Botías

Periodista

ver +

El furor inversor en el sector immobiliari que ha seguit a la crisi ha implicat un canvi substancial en la titularitat dels immobles a les zones cèntriques de la ciutat de Barcelona. Allò que en l’argot professional es coneix com a eix 'prime' ha canviat i ha experimentat l’arribada de nous inversors en un període relativament curt. L’àrea del passeig de Gràcia-Diagonal ha incorporat aquests tenidors –d’oficines, locals comercials, edificis residencials i fins i tot hotels–, que comparteixen la seva presència amb propietaris tradicionals que han engreixat la seva cartera.  Aquí es disputen protagonisme immobiliàries com Colonial, que atresora més de 100.000 metres quadrats –bàsicament d’oficines–, amb nouvinguts com Pontegadea, la firma immobiliària d’Amancio Ortega (Inditex), que suma gairebé 40.000 metres quadrats al centre urbà només amb els últims quatre edificis adquirits.

«Les cares de la propietat a les zones 'prime' de la ciutat han canviat durant la sortida de la crisi, però no tant com podria haver passat, ja que el problema és que surten molt pocs edificis a la venda», comenta un especialista patrimonial d’una immobiliària catalana. Fins a tal punt això és així, que les últimes operacions que s’han portat a terme sobre locals comercials més que sobre tot l’immoble. L’últim edifici venut el va comprar el 'family office' de Caprabo (Caboel), que a finals del 2016 va aconseguir un immoble de Generalli al passeig de Gràcia, just l’edifici contigu al construït per l’arquitecte japonès Toyo Ito.

LA CARTERA D’ORTEGA

El grup immobiliari de la multinacional tèxtil gallega ha acumulat una cartera d’immobles gens mensypreable a la ciutat. Encara que els experts subratllen que no tots estan situats a la zona 'prime' –criteri que bàsicament defineix l’alt preu que es paga pel metre quadrat–, el cert és que se situen en ple centre de la ciutat. Aquest és el cas de l’antiga seu del BBVA, a la plaça de Catalunya, un edifici de 13.875 metres quadrats, conegut pel rellotge giratori que corona la torre. La part del darrere d’aquest immoble (Bergara, 13), amb 7.155 metres quadrats, també li pertany. A l’altre costat de la plaça, va adquirir l’edifici de Banesto, que va comprar a la Sareb per 44 milions d’euros. Al seus baixos es troba actualment la botiga d’Apple de Barcelona. La resta de l’edifici està en fase de rehabilitació i s’ha de convertir en un projecte hoteler en associació amb Iberostar. L’immoble compta amb més de 12.000 metres quadrats. A més a més, Pontegadea posseeix l’edifici del passeig de Gràcia-Aragó i el del passeig de Gràcia-Gran Via, que acull una altra botiga insígnia de Zara a Barcelona.

La milla d’or de l’empresari gallec es prolonga amunt del passeig de Gràcia. Posseeix el número 5, el va comprar al Banco Santander per 65 milions. Una mica més amunt, al número 30, Ortega va invertir 52 milions a l’immoble on, a més a més, se situa l’establiment dedicat a productes de casa Zara Home. Al número 93 ha habilitat pisos de luxe en un edifici pel qual va pagar 53 milions, més 20 pel local comercial. Entre les seves propietats també hi ha el número 20 del Portal de l’Àngel, on hi ha la botiga de H&M, pel qual el  grup va pagar 32 milions, encara que no es considera a la milla d’or, com l’edifici de la Casa Jeroni Granell, a la Gran Via, 582.

EL PRIMER PROPIETARI

Colonial s’atribueix el mèrits de ser el primer propietari de la ciutat. Però com que es tracta d’un tenidor patrimonialista –edificis d’oficines– la seva presència resulta una mica menys evident. Compta amb un dels edificis  més grans –oficines i ús comercial– de la Diagonal de Barcelona. És el Dau-Prisma, el cub negre que s’aixeca al costat d’El Corte Inglés de Diagonal. Té 21.000 metres quadrats. I a la mateixa artèria posseeix tres edificis més, que sumen uns 20.000 metres quadrats.

Notícies relacionades

El fons alemany Deka és un tradicional propietari d’edificis a la capital catalana. Posseeix l’immoble de Diagonal 634-640. Va ser construït per Caja Madrid i disposa de 27.000 metres quadrats. La crisi financera va permetre que caigués a les seves mans. També disposa de l’edifici del Triangle, ubicat a la plaça de Catalunya. Però entre els seus actius va arribar a comptar amb la seu de BBVA al número cinc de la mateixa plaça, que va vendre per 100 milions a Pontegadea i altres immobles del centre de Barcelona.

Merlin Properties és un dels nous propietaris que més ràpid han crescut. Si se sumen els actius de la socimi dins i fora de la ciutat, es trobaria entre els tenidors més grans. En la selectiva franja de Barcelona té dos immobles significatius: Diagonal, 514 (l’edifici vermell d’Habitat que limita amb Tuset) i Diagonal, 605, antiga propietat de Testa, amb 15.957 metres quadrats. Entre els seus actius més preats hi ha la torre Glòries (abans Agbar) i l’edifici Barcelona Glòries (carrer de Granada), tots dos fora de l’eix prime. Encara que en el sector immobiliari, la zona més pròxima a la plaça de Glòries ja es considera prime. H

Asseguradores amb molts metres quadrats