FINANCES

Els bancs de l'Ibex guanyen 3.976,5 en el primer trimestre, un 20,4% més

Totes les entitats van registrar beneficis a excepció del Popular

3
Es llegeix en minuts

Els bancs de l'Ibex van registrar un benefici de 3.976,5 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, xifra que suposa un 20,4% més que en les mateixes dates del 2016, a causa d'una millora dels ingressos per diferents circumstàncies, com la integració de nous negocis o l'impuls de mercats internacionals.

Totes les entitats que cotitzen al selectiu espanyol (Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell, Popular i Bankinter) han registrat beneficis entre el gener i el març, a excepció del Popular, que va perdre 137 milions d'euros, davant els guanys del mateix període de l'any anterior, que van pujar a 93,79 milions d'euros.

L'entitat presidida per Emilio Saracho va registrar pèrdues després de dotar provisions en el negoci immobiliari i amb l'objectiu de sanejar i enfortir el seu balanç per un import de 496 milions d'euros, un 69,9% més que en el primer trimestre de l'exercici 2016. No obstant, va situar el seu marge d'interessos en 500 milions d'euros entre el gener i el març d'aquest any, un 9,4% menys.

Santander va registrar un benefici de 1.867 milions d'euros, un 14,3% més que en el primer trimestre de l'any passat, i va obtenir un marge d'interessos un 10,2% superior, de 8.402 milions d'euros.

El benefici del banc es va veure impulsat en aquests mesos per un creixement "especialment fort" a Llatinoamèrica, Espanya i en el negoci de finançament al consum, a més de per un increment en el nombre de clients vinculats.

BBVA, per la seva part, va incrementar els seus guanys un 69,1% en el primer trimestre, fins als 1.199 milions d'euros, amb un marge d'interessos de 4.322 milions d'euros, un 4,1% més que en els tres primers mesos de l'any passat.

El creixement del benefici té el seu origen en la bona evolució dels ingressos, la moderació de les despeses d'explotació i la reducció dels sanejaments, segons va informar l'entitat.

La tercera entitat, CaixaBank, va guanyar un 47,6% més que un any abans, fins als 403 milions d'euros, després d'integrar BPI amb efectes des de l'1 de febrer, que ha aportat dos milions de clients, 34.037 milions de recursos de clients i 23.328 milions de crèdit brut. El seu marge d'interessos en el primer trimestre va ser de 1.153 milions d'euros, un 13,1% més.

Bankia va veure créixer els seus guanys un 28,2% respecte als que va obtenir en el primer trimestre de l'any passat, fins a 304 milions d'euros. El banc va augmentar els seus guanys degut a un creixement dels ingressos (marge brut), així com pel descens de les despeses d'administració.

El marge d'interessos de la quarta entitat espanyola es va reduir un 12,7% en el primer trimestre respecte a l'any passat, fins als 504 milions d'euros.

SABADELL REDUEIX EL SEU BENEFICI

Sabadell va obtenir entre el gener i el març un benefici de 216,1 milions d'euros, un 14,2% menys. Aquesta caiguda es va deure a costos tecnològics extraordinaris en TSB ja previstos i a l'anticipació de provisions, segons l'entitat.

El marge d'interessos del banc català es va situar en 962,4 milions d'euros entre el gener i el març, un 1,2% menys que el registrat en el primer trimestre de l'any passat.

Per la seva part, Bankinter va guanyar 124,4 milions d'euros durant el primer trimestre d'aquest any, xifra que suposa un increment del 18,7% respecte al mateix període de l'exercici anterior.

L'entitat registrava aquestes xifres després d'incloure la seva activitat a Portugal, que no figurava en el primer trimestre de l'any anterior, ja que va ser l'1 d'abril del 2016 quan es va fer efectiva l'operació de traspàs de tot el negoci adquirit a Barclays en aquest país.

El banc més petit de l'Ibex va obtenir un marge d'interessos de 257,7 milions d'euros entre el gener i el març d'aquest any, un 17,08% més que en les mateixes dates del 2016.

LA MOROSITAT MÉS BAIXA, A SANTANDER

Notícies relacionades

L'entitat presidida per Ana Botín va registrar una ràtio de morositat del 3,74% en el primer trimestre, la més baixa entre els set bancs de l'Ibex, molt a prop de la registrada per Bankinter, que va ser del 3,88%.

La morositat del BBVA es va situar en el 4,8%, la tercera més baixa, seguida per Sabadell (5,86%), CaixaBank (6,7%) i Bankia (10,5%). La ràtio de mora de Popular va ser la més alta d'aquests set bancs durant el primer trimestre, fins a col·locar-se en el 14,91%.