la bancarrota del país hel·lè

Grècia arriba a un acord amb els creditors i evita una nova crisi financera

El pacte permet iniciar la negociació sobre el deute però exigeix una seriosa retallada de la despesa en pensions d'entre el 9% i el 18% per al 2019

Grècia arriba a un acord amb els creditors i evita una nova crisi financera

REUTERS

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Grècia torna a veure clar l’accés a l’ajuda financera. El Govern d’Alexis Tsipras i els representants dels creditors internacionals –la Comissió Europea, el Mecanisme Europeu d’Estabilitat, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional– han aconseguit tancar un «acord preliminar» sobre la segona revisió del tercer rescat grec –de 86.000 milions d’euros i acordat el juliol del 2015– que permetrà a Atenes tornar a obrir l’aixeta de l’ajuda financera que necessita per afrontar aquest estiu al pagament dels deutes.

El pacte es va tancar a la matinada, després d’una maratoniana ronda de negociació de 12 hores, i el va anunciar ahir el seu ministre de Finances, Euclid Tsakalotos. «Tenim fumata blanca. Hem arribat a un acord sobre tots els temes», va assenyalar. «És un pas positiu després de mesos de complexes negociacions», valorava també el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici. Les negociacions haurien d’haver arribat a bon port fa gairebé sis mesos, el desembre de l’any passat, però les divergències sobre les reformes i l’alleujament del deute van enquistar les converses.

Tampoc hi va ajudar gaire el moviment que va fer el Govern d’Alexis Tsipras d’aprovar una paga extra –amb un cost de 600 milions d’euros– per als jubilats amb pensions més baixes i paralitzar la pujada de l’IVA a les illes del mar Egeu. La decisió, sense consultar-la prèviament amb els seus socis europeus, va fer enfadar en gran manera Berlín, que va paralitzar les tèbies mesures d’alleujament del deute aprovades llavors.

NOVES RETALLADES

Finalment, aquest any les aigües han tornat a mare, tot i que han fet falta mesos per restaurar la confiança i cuinar un acord satisfactori per a les dues parts. El regust que deixa a Atenes és, però, amarg. El nou tram d’ajuda, com tots els anteriors, no serà gratis. A canvi del desbloqueig, Grècia, que necessita uns 7.000 milions aquest estiu, haurà de posar en marxa noves reformes amb l’objectiu d’estalviar el 2% del seu producte interior brut (PIB) o uns 3.600 milions entre  el 2019 i el 2020. 

    Si Atenes compleix amb l’objectiu, podrà activar tot un seguit de mesures per contenir l’impacte de l’austeritat addicional que se li exigeix, especialment una baixada d’impostos.

El preacord inclou una nova rebaixa de pensions, la catorzena des del començament de la crisi, del 9% de mitjana i que podria arribar fins al 18%, l’obertura de comerços més diumenges i festius, la reducció del mínim exempt d’imposició i un nou impuls a les privatitzacions amb la venda del 40% de la capacitat energètica en mans de l’empresa de participació pública PPC, per obrir a la competència el mercat de l’electricitat.

DECISIÓ EL 22 DE MAIG

«Aquests nous esforços acordats amb les autoritats gregues obren la via a una ràpida conclusió de la segona revisió. Una ràpida implementació dels compromisos permetrà a l’Eurogrup aprovar l’acord en la seva pròxima reunió», ha anunciat Moscovici. «La revisió del programa d’ajuda a Grècia encara no està completada. El treball continua», ha afegit per la seva part el portaveu del ministre alemany de finances Wolfgang Schäuble, que ha qualificat l’acord d’un pas en la bona direcció.

Si Atenes vol que els ministres d’economia i finances de la zona euro aprovin la segona revisió del programa en la pròxima reunió, el 22 de maig, abans hauran de complir el que han promès i aprovar al Parlament hel·lè el nou pla. Cosa que segons els creditors ja s’han compromès a portar a terme. 

Notícies relacionades

Previsiblement el Govern d’Alexis Tsipras no tindrà problemes per tirar endavant les reformes, però l’oposició encapçalada per Nova Democràcia ja ha anunciat el vot en contra. El líder de l’oposició, Kyriakos Mitsotakis, ha atacat el líder de Syriza, a qui ha acusat d’aprovar retallades durant aquesta legislatura per valor de 12.500 milions, i el mateix ha fet el centrista To Potami, cansat de retallades i ajustos.

Tant la Comissió Europea com el president de l’Eurogrup han respost que l’aprovació d’aquesta segona revisió és clau i que durant les setmanes vinents complementaran les discussions amb noves converses «sobre una estratègia creïble per assegurar que el deute de Grècia és sostenible», asseguren en un comunicat.