CADA VEGADA MÉS RIC

Amancio Ortega ingressa 628 milions per dividend d'Inditex i ja és el segon home més ric del món

L'asturlleonès cobrarà aquest any només en accions l'equivalent a 142.694 euros per hora

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’home més ric d’Espanya i el segon del món va cobrar ahir un total de 628 milions d’euros per la primera retribució de l’any que abonarà Inditex als seus accionistes en concepte de dividend. És Amancio Ortega, propietari del grup que ostenta el control de marques com Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bersh­ka, Oysho, Uterqüe, Stradivarius i Lefties. Aquests 628 milions seran la meitat del que cobrarà aquest any en dividends de la seva companyia, davant els 1.108 milions d’euros que va percebre pel mateix concepte en tot l’exercici 2016.

Malgrat que aquestes xifres són astronòmiques, aquest asturlleonès nascut a la població de Busdongo el 1936, que té 81 anys, no mirarà el compte bancari amb excessiva emoció per veure si li han pagat la quantitat prevista. 

GALLEC D’ADOPCIÓ / Des que va sortir a cotitzar Inditex el 2001, es calcula que sense la quantitat d’ahir ha cobrat ni més ni menys que 8.800 milions d’euros en dividends. Només per dividends i amb l’ús previ de calculadora es calcula que, aquest 2017, s’embutxacarà uns 1.250 milions bruts (o 3,42 milions diaris, 142.694 euros per hora, 2.378 euros per minut i 39,6 euros per segon).

Busdongo és un petit poble gairebé equidistant d’Oviedo i Lleó, a pocs quilòmetres de dalt de tot del port de Pajares, des d’on veuen Ortega com el nascut més il·lustre al municipi. Però Ortega va marxar del seu poble a la Corunya als 14 anys, i ja és més gallec que asturlleonès.

 El cas és que Inditex és només una branca de la riquesa d’Ortega. No s’ha de menysprear el valor dels seus actius immobiliaris, el fonament del seu empori. Milers de milions invertits al centre de les ciutats de tot el món. Aquesta diversificació internacional és la que dota d’especial solidesa el seu grup empresarial, que ha fet de la fast fashion, la moda ràpida, la clau del seu èxit.

La seva fortuna personal supera els 75.300 milions de dòlars (uns 70.000 milions d’euros al canvi), segons la dada de la revista Forbes del tancament de l’any passat. El 2016 va passar a ocupar el quart lloc mundial, però el rànquing s’actualitza constantment i ja està en segona posició, segons la classificació diària de Forbes, menjant-li el terreny al nord-americà Bill Gates, el fundador de Microsoft. 

Notícies relacionades

RÀNQUING MUNDIAL / El 23 d’octubre del 2015 Amancio Ortega va superar temporalment Bill Gates com a líder mundial de milionaris de la llista Forbes. Ho va fer durant unes hores, fins que Microsoft –font principal de la fortuna del nord-americà– va començar a cotitzar amb fortes pujades després d’haver presentat resultats la nit anterior. L’espanyol es va acostar aquell dia als 80.000 milions de dòlars de fortuna personal. Ortega va tornar a recuperar la posició d’honor com a persona més rica del món el setembre del 2016, segons la llista actualitzada de Forbes, i ara, una altra vegada, està escurçant distàncies amb Gates. 

La seva filla Sandra Ortega, nascuda el 1968, que posseeix el 5,053% d’Inditex i cobrarà aquest any més de 107 milions d’euros en dividends de la firma, té els elements adequats al seu abast per ser en pocs anys la dona més rica del planeta.