ENQUESTA DE CONDICIONS DE VIDA

Un de cada cinc espanyols està en risc de pobresa, amb menys de 8.200 euros a l'any

Gairebé quatre de cada 10 famílies no tenen capacitat d'afrontar despeses imprevistes o anar de vacances ni una setmana a l'any

4
Es llegeix en minuts

Un de cada cinc espanyols, el 22,3% de la població, es troba en risc de pobresa. Aquest percentatge, que reflecteix quantes persones tenen ingressos insuficients en relació amb el conjunt de la població, va augmentar dues dècimes el 2016, segons l’'Enquesta de condicions de vida' (ECV) publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El «risc de pobresa», explica Estadística, mesura desigualtat, no pobresa absoluta. Així, mentre els ingressos nets mitjans per persona i llar a Espanya van augmentar el 2,8% i el 2,4%, respectivament, en un any, la taxa de pobresa també va augmentar, com a conseqüència de l’augment de les desigualtats. 

La primavera passada, moment en què l’INE va elaborar, amb dades del 2015, l’'Enquesta de condicions de vida', havia augmentat gairebé dos punts el nombre de llars que arribaven a final de mes amb «molta dificultat», fins a afectar el 15,3%.

La resta de variables que componen l’enquesta no són gaire més encoratjadores malgrat haver millorat lleugerament respecte a l’any anterior. Així, el 38,1% de les llars no tenen capacitat per afrontar despeses imprevistes; el 39,5%, gairebé quatre de cada 10, no poden marxar de vacances ni una setmana a l’any, i el 8,4% s’endarrereixen en els pagaments de la vivenda (hipoteca, lloguer, gas, electricitat, comunitat,...). A Espanya, l’ingrés mitjà per persona és de 10.708 euros a l’any. Per llar, és de 26.730 euros.

LLINDAR DE RISC

El llindar de risc de pobresa per a les llars d’una persona s’ha establert en 8.209 euros anuals, i en 17.238 per als compostos per dos adults i dos menors de 14 anys. La situació és més alarmant en el cas dels majors de 65 anys. Estadística adverteix de l’augment de set dècimes de la taxa de pobresa de la població de més de 65 anys, que ja afecta el 13%, així com sobre la dels menors de 16 anys, que amenaça el 28,9% i supera en 6,6 punts la del conjunt de la població. 

L’estadística corrobora la sensació que el llegat de la crisi econòmica ha sigut que els més rics són més rics i els pobres, més pobres. Corrobora així mateix altres anàlisis prèvies com la d’Oxfam, que recentment advertia que el conjunt dels espanyols viuen pitjor que fa 12 anys. Íñigo Macías, coordinador d’investigació d’Oxfam Intermón, destacava en aquell moment que la causa és que els salaris han perdut pes enfront dels beneficis empresarials. 

Entre els indicadors de pobresa figura la carència material severa, com ara no poder menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, no poder tenir cotxe, calefacció o rentadora, o no disposar de 650 euros per a despeses imprevistes, entre altres factors. Si s’imputa a cada llar un càlcul aproximat d’un pagament mensual de lloguer o hipoteca per cada membre, la taxa de pobresa es redueix al 19,8% (ja que a Espanya hi ha moltes vivendes en propietat), al 6,3% en el cas dels majors de 65 (en la majoria propietaris de la seva vivenda) i al 28,4% en el dels menors de 16 anys. 

QUINTILS ESTADÍSTICS

En la seva estadística, l’INE ha dividit la població espanyola en cinc grups o quintils (cadascun dels quals conté el 20% dels ciutadans) en funció dels seus ingressos. I d’aquest repartiment es desprèn que el 41,5% de la població que té educació superior es troba en el cinquè quintil (el dels ingressos més alts), mentre que el 44,7% dels aturats pertanyen al primer quintil (el d’ingressos menors), per exemple. 

Per nacionalitats, el 16,6% dels espanyols estan en el grup de menors ingressos, un percentatge que és del 37,7% en el cas dels estrangers procedents de la Unió Europea i del 47,1% per als ciutadans d’altres nacionalitats.

Per dimensions de la llar, en el quintil més pobre hi ha el 34% de les llars amb cinc membres o més, mentre que al més ric únicament pertanyen el 14,3% d’aquestes famílies. La taxa de risc de pobresa també es pot desagregar en funció del nivell d’estudis o el tipus de llar, cosa que reflecteix més pobresa entre els menys formats i en les famílies amb nens dependents. Així, el 29,9% dels que només tenen un nivell educatiu equivalent a la primera etapa de l’ESO estaven en risc de pobresa el 2016. Un percentatge que baixa al 10,3% entre els que han cursat educació superior.

TIPUS DE LLAR

Notícies relacionades

Per tipus de llar, el 42,2% de les que estan formades per un adult amb fills dependents a càrrec estan en risc de pobresa. La menor taxa de risc de pobresa és la de les llars amb dos adults sense nens dependents (15,5%). També el 48,5% dels aturats estan en risc de pobresa, igual que l’11% dels jubilats. 

El percentatge de persones que estan per sota del llindar de risc de pobresa és del 18,8% per als espanyols, del 40,3% per als estrangers de la UE i del 52,1% per als que no pertanyen a la Unió.