RESOLUCIÓ JUDICIAL

Una jutge frena un desnonament de Bankia a BCN per clàusules abusives

L'entitat bancària ha de pagar les costes del procés, que afecta un matrimoni que havia deixat de pagar el préstec

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de Barcelona María Teresa Reig, titular del Jutjat de Primera Instància número 8, ha frenat el desnonament d'un matrimoni de Barcelona que havia deixat de pagar les quotes de la hipoteca a Bankia, al declarar abusives les clàusules del préstec, i ha obligat l'entitat bancària a pagar les costes judicials del procés.

El Jutjat de Primera Instància número 8 de Barcelona arxiva la petició d'execució hipotecària presentada per Bankia, que reclamava un total de 177.825 euros als propietaris de la vivenda, un matrimoni ara separat. La parella va comprar la vivenda el 2006 i els va costar 140.000 euros. Es van subrogar en una hipoteca de 104.000 euros i van fer una aplicació el mateix dia de 46.000 euros més. El 2014 es van veure obligats, per la seva situació financera, a fer una segona ampliació. La casa està situada al districte d'Horta-Guinardó i, actualment, hi viu la dona amb el seu fill. 

Segons l'advocat de la família afectada, Ferran Teva Mont, de Teva Mont Advocats de Sabadell, "és habitual que les costes siguin compartides quan perd l'entitat bancària, però ens ha sorprès positivament la decisió d'aquesta magistrada. Creiem que és molt just per establir precedents respecte a la dinàmica actual, ja que si els que perden són els propietaris, són ells els que normalment abonen les cotes".

INTERÈS DE DEMORA

La jutge atura l'execució hipotecària que sol·licitava Bankia, al declarar nul·la per abusiva una de la clàusules del contracte que fixava un interès de demora "molt superior als legalment previstos per a contractes amb consumidors", al situar-se sis punts per sobre de l'interès remuneratori.

Notícies relacionades

L'acte reconeix, a més, que els propietaris de la vivenda podrien haver seguit fent-se càrrec dels pagaments mensuals si el banc els hagués aplicat des d'un principi l'interès euríbor, en lloc de l'IRPH (índex de referància de préstecs hipotecaris) Caixes que es va fixar el 2006 en l'escriptura de la hipoteca. "Aquest índex pot arribar a representar un interès fins a 13 vegades més elevat que l'euríbor. Amb aquesta trampa, els bancs l'apliquen moltes vegades en els crèdits hipotecaris sense consultar la part interessada. I davant aquesta clàusula abusiva s'ha de reclamar", aconsella Ferran Teva.

La magistrada sosté a més que no es va concedir un "termini raonable" a la propietària de la vivenda per abonar les quotes hipotecàries que devia a Bankia abans del venciment anticipat del deute. En l'acte, la jutge considera també abusiva la clàusula de venciment anticipat del préstec, un altre dels motius pels quals acorda arxivar la petició d'execució hipotecària plantejada per Bankia.