PROPOSTES PER A LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

Els empresaris tornen a la càrrega pel control de les baixes per malaltia

La CEOE recupera la seva idea que les mútues donin les altes i vigilin els comunicats de traumatologia

CCOO i UGT neguen que hagi més absentisme que a Europa sinó més sinistralitat laboral

jjubierre35646684 siniestralidad laboral160923165012

jjubierre35646684 siniestralidad laboral160923165012 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

Els empresaris han tornat a posar sobre la taula de la negociació col·lectiva una vella reivindicació: que les mútues tinguin la competència de donar l’alta en les baixes per malaltia comuna. L’argument aquesta vegada és que hi ha hagut un repunt de l’absentisme laboral en els primers compassos de la recuperació de l’economia. La proposta que les patronals CEOE i CEPIME han presentat als sindicats en el marc de la negociació col·lectiva té una novetat: vol posar la lupa sobre les baixes mèdiques per malalties traumatològiques. 

    

La petició que les mútues controlin les malalties dels assalariats pel que fa a la concessió d’altes i de baixes la va proposar la CEOE fa cinc anys quan el Govern del PP va aprovar la seva reforma laboral. No va tenir èxit. L’oposició sindical, política i social va pesar en la decisió de l’Executiu. A més de retallar els salaris i facilitar l’acomiadament, no era gaire presentable retallar també les prestacions per malaltia. Però sí que ho va fer el Govern amb els empleats públics des del primer dia de baixa. Aquest és el model que la patronal proposa ara, en el marc de la negociació col·lectiva, traslladar al sector privat, on els treballadors estan protegits per la majoria dels convenis col·lectius.

EN LA MITJANA

Un argument utilitzat llavors pels empresaris va ser que a Espanya es perdia més temps de treball que en altres països de la Unió Europea (UE), dada que desmenteixen la majoria de les enquestes de què disposen els experts, com l’OIT, que no considera absentisme la baixa per malaltia. Un estudi de la consultora internacional Ayming assenyala que Espanya està per sobre de la mitjana europea (79% davant 72%) en presència dels treballadors al seu lloc de treball, encara que destaca que cada país té una legislació diferent que marca les causes de l’absentisme. Per exemple, a Itàlia es considera absència del treball els cursos de formació.

    

La patronal defensa que les mútues donin les altes perquè ha augmentat la despesa per la incapacitat temporal (IT). Però al mateix temps també reclamen que se’ls redueixin les cotitzacions per malaltia del treballador, de manera que els ingressos al sistema de protecció també es veurien afectats a la baixa.

    

«[Amb aquesta proposta] volem acordar mecanismes que ens permetin analitzar les causes de l’absentisme laboral per reduir-lo», explica Jordi García Viña, director del Departament de Relacions Laborals de la CEOE. Aquesta organització vol evitar el que, segons el seu parer, és un ús abusiu de les baixes per malaltia comuna i analitzar els supòsits en què no apareix especificada la causa de la incapacitat laboral. Té la sospita, encara que no contrastada amb dades, que han augmentat les baixes en el sector públic «amb un component que no és de malaltia», recalca García Viña.

    

«Vista la intenció, serà difícil l’acord», afirma Pedro Linares, secretari de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO. «En el marc de la negociació d’un conveni col·lectiu, potser es podran revisar alguns aspectes de la IT. Però una altra cosa és generalitzar-la per a tothom en un acord marc», subratlla.

    

Les dues parts coincideixen que la por dels treballadors a perdre el lloc de treball i la retallada de la prestació per malaltia que va portar la reforma laboral i les mesures d’ajust pressupostari van influir en una reducció apreciable de les baixes. També reconeixen que amb els primers passos de la recuperació han augmentat les absències a la feina per malaltia comuna. Les dades de què disposa CCOO indiquen que el 80% de les baixes duren menys de set dies, temps que els metges calculen perquè una grip no es converteixi en epidèmia per contagi als companys si el treballador torna abans al seu lloc de treball. 

DADES DE LA SEGURETAT SOCIAL

Un estudi de la patronal de mútues, AMAT, assenyala que el 2016 el cost per treballador per la IT es va incrementar el 8,95% de mitjana, per sobre del creixement de l’economia i dels salaris. El cost per a les empreses s’estima en 5.498 milions d’euros. «També els accidents laborals s’han incrementat més que la productivitat», afegeix Linares. «Les empreses no inverteixen en prevenció i parlen de forma interessada d’absentisme», diu la UGT. 

Notícies relacionades

    

Les dades de la Seguretat Social corroboren l’augment. Segons l’execució pressupostària del 2016, coneguda a finals de febrer, la despesa del sistema per incapacitat temporal va arribar l’any passat a 6.839 milions (inclou el sector públic), l’11,22% més que el 2015. 

Més lesions per més càrrega de treball però amb menys plantilla

«Les mútues són associacions d’empresaris que tenen com a interès només la productivitat dels treballadors i no la seva salut», diu la UGT.