DISTRIBUCIÓ

Mercadona va crear gairebé 500 llocs de treball a Catalunya el 2016

El volum de compres a Catalunya de l'empresa va arribar als 3.450 milions d'euros

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

La cadena de supermercats Mercadona va crear l’any passat un total de 476 llocs de treball a Catalunya i va elevar la plantilla a la comunitat autònoma fins als 11.726 treballadors. L’empresa presidida per Juan Roig va revelar ahir les seves actuacions a Catalunya l’any passat, després que al març presentés resultats generals (va augmentar la facturació a Espanya fins als 21.623 milions). Mercadona va tancar el 2016 amb un volum de compres a Catalunya que va arribar als 3.450 milions d’euros, una xifra que «reflecteix l’aposta sostinguda pel teixit productiu català i especialment pel seu sector agroalimentari». També és superior a la xifra del 2015 (3.392 milions).

AUGMENT DE BOTIGUES I PLANTILLA

La companyia va tancar l’any amb 256 botigues, després d’obrir cinc nous supermercats, encara que va augmentar la plantilla en una proporció més gran (el 2015 havia creat 404 llocs de treball). En els últims cinc anys, l’empresa va incrementar la plantilla a Catalunya en més de 2.500 persones. Fonts de Mercadona van destacar que altres anys l’esforç en plantilla es va destinar a les noves obertures, però que actualment s’estan focalitzant a augmentar les plantilles dels supermercats ja existents.

    

Fruit de la seva política retributiva (fins a dues pagues extra en relació amb els beneficis i amb la productivitat), l’empresa va repartir entre els seus treballadors catalans 44,5 milions en concepte de prima per objectius. Segons l’empresa, els treballadors amb més de quatre anys d’antiguitat (el 84% del total) tenen un salari de 1.449 euros nets al mes (12 pagues, més les dues en cas d’aconseguir els objectius), una xifra que se situa «per sobre de la mitjana del sector».

EFECTE DINAMITZADOR

La companyia ha destacat l’«efecte dinamitzador» de Mercadona, gràcies a la relació comercial amb 1.850 petites i mitjanes empreses de tot el territori que, al seu torn, donen feina a més de 35.000 persones. En aquesta mateixa línia, l’activitat dels 15 interproveïdors de Mercadona amb presència a Catalunya (empreses que fabriquen les marques de la firma valenciana: Hacendado, Bosque Verde, Deliplus i Compy) suposa donar «feina estable» a més de 4.700 persones. «L’ocupació generada per la companyia a tot Catalunya (directa i indirecta) supera els 51.500 treballadors», va destacar Mercadona.

   

El pes de Catalunya a Mercadona

 Molts dels productes estrella de la cadena de supermercats es produeixen a Catalunya i es venen després a totes les botigues de la firma. Segons l’empresa, durant l’any passat, Mercadona va comprar més de 94 milions de quilos d’embotits a Casa Tarradellas (Gurb), Embotits Monter (Sant Jaume de Llierca), Noel i La Selva, entre altres. També es van produir més de 8,4 milions de quilos de carn de conill (Cunicarn, empresa amb seu a l’Espluga de Francolí), i les empreses de Lleida Catafruit, Nufri, Golden Export i Fruits Sant Miquel, entre altres, van servir gairebé 60 milions de quilos de fruita (peres, pomes, préssecs i nectarines, principalment) als establiments de la firma.

INVERSIÓ A CATALUNYA

El 2016 la inversió generada per l’activitat de Mercadona a Catalunya va pujar a 134,5 milions d’euros: 62,8 milions d’inversió directa i 71,7 milions d’inversió realitzada pels fabricants interproveïdors.

Notícies relacionades

  

 De la inversió directa, una gran part s’han destinat a l’obertura de botigues, la reforma de supermercats per adaptar-los als nous formats i a la continuació del nou bloc logístic d’Abrera, al qual es van destinar 37 milions d’euros durant el 2016. Es preveu que aquest nou bloc logístic entri en funcionament en la seva totalitat el 2018, després d’una inversió final de més de 300 milions. El bloc comptarà amb més de 110.000 metres quadrats, i en la fase de construcció treballen 150 pimes.