ÍNDEXS FINANCERS

Unes gravacions impliquen el Banc d'Anglaterra en l'escàndol del líbor

La BBC emetrà aquest dilluns un document en què es recullen suposades pressions del regulador sobre els bancs perquè abaixi el tipus d'interès

1
Es llegeix en minuts

El Banc d'Anglaterra va estar suposadament implicat en el cas de la manipulació del tipus d'interès interbancari líbor, segons una gravació secreta revelada pel programa 'Panorama' de la cadena britànica BBC. La gravació, que data de l'any 2008, posa de manifest que l'entitat pressionava presumptament els bancs comercials, durant la crisi creditícia, perquè reduïssin els tipus del líbor.

L'escàndol del líbor va esclatar fa gairebé cinc anys quan el Barclays va ser multat pel regulador britànic amb milions de lliures per falsejar aquest tipus d'interès interbancari, que es fixa a Londres, i el seu equivalent europeu, euríbor, entre el 2005 i el 2009.

El líbor és la taxa de referència per determinar els interessos amb què les entitats ofereixen fons no assegurats a altres bancs en el mercat monetari majorista, i afecta contractes hipotecaris i altres préstecs.

Segons la gravació, que emetrà la BBC aquest dilluns a la nit, un gerent del Barclays, Mark Dearlove, dona instruccions a Peter Johnson, encarregat del líbor, perquè redueixi l'interès. "La conclusió és que odiaràs això... però tenim algunes pressions molt serioses del Govern del Regne Unit i del Banc d'Anglaterra per empènyer a la baixa els nostres líbors", se sent com li diu Dearlove a Johnson, informa la BBC.

VIOLAR LES REGLES

Johnson expressa les seves reserves sobre aquesta instrucció i ressalta que això suposaria violar les regles que regulen el líbor. La conversa entre Dearlove i Johnson va tenir lloc el 29 d'octubre del 2008, el mateix dia que Paul Tucker, llavors director executiu del Banc d'Anglaterra, va trucar per telèfon el conseller de llavors del Barclays, Bob Diamond.

Notícies relacionades

El 2012, Diamond i Tucker van prestar declaració al Comitè del Tresor del Parlament britànic, a qui van admetre que feia poc que havien tingut coneixement de la manipulació del tipus.

Al tenir constància d'aquesta gravació, el diputat Chris Philip, del citat comitè, va expressar a la BBC la seva preocupació que Diamond i Tucker poguessin enganyar el Parlament.