CONFERÈNCIA A BARCELONA

Guindos preveu que Espanya recuperarà el 2019 l'ocupació prèvia a la crisi

El ministre d'Economia afirma que la renda ja ha tornat al nivell del 2007

El Govern espera els informes de l'FMI i de Brussel·les per elevar la seva previsió de creixement

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

La crisi ha suposat per a Espanya la pèrdua d’una dècada en termes d’ocupació i creixement econòmic. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, considera que Espanya ja ha assolit «pràcticament» el nivell de renda que tenia el 2007, abans de l’esclat de la crisi, però estima que per recuperar el nivell d’ocupació precrisi s’haurà d’esperar al 2019.

  

 En una conferència al Cercle Financer de La Caixa, el ministre va assegurar ahir que aquest any serà el «quart» de recuperació de l’economia espanyola, però va precisar que Espanya encara ha de recuperar 1,7 o 1,8 milions de llocs de treball per estar al mateix nivell que abans de la crisi. El ministre va lamentar la «dècada perduda» per Espanya per la crisi i va dir que els espanyols podrien haver augmentat la seva renda per càpita el 15% o el 20% en aquests anys.

    

El ministre va assegurar que el Govern preveu crear mig milió de llocs de treball aquest any, però va advertir que «tornar a la situació del 2008 no serà senzill», ja que Espanya va perdre 3,5 milions de llocs de treball en el moment més profund de la crisi.

    

En qualsevol cas, el ministre va ressaltar que Espanya compta amb un creixement «equilibrat», on tant aporta la demanda domèstica com el sector exterior, i va augurar que el país pot créixer aquest any per sobre de les previsions incloses en el projecte de Pressupostos, que preveu el 2,5% d’augment del PIB.

     PROGRAMA D’ESTABILITAT

De fet, el ministre va dir que està a l’espera de les previsions del Fons Monetari Internacional o bé de les projeccions de primavera de la Comissió Europea per decidir si actualitza a l’alça el creixement d’Espanya per al 2017. I va comentar que abans que s’acabi aquest mes el Govern ha d’aprovar el seu programa d’estabilitat, que inclou una projecció macroeconòmica per als pròxims quatre anys.

    

Per seguir amb la via de creixement, De Guindos va assegurar que l’economia espanyola ha de mantenir la seva competitivitat, l’empenta de les seves exportacions o bé un sector bancari sanejat. No obstant, va alertar que també hi ha riscos que poden afectar l’economia espanyola, com la pujada de tipus d’interès. Així mateix, va instar a no deixar-se portar per tendències populistes ni per moviments proteccionistes.

  

 Sobre la política portada a terme pel president nord-americà, Donald Trump, va assegurar que «el Govern s’ha d’entendre amb el Govern dels EUA», de manera que havia de ser «extremadament prudent».

Notícies relacionades

    

El president del Patronat de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, va presentar la conferència de De Guindos, que va reunir una àmplia representació empresarial, inclòs el president de CaixaBank, Jordi Gual. També hi van assistir el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, el líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, i la infanta Cristina.