La campanya de la renda guanya contribuents per tercer any consecutiu

Hisenda espera tramitar els impresos de 19.750.000 contribuents, l'1% més que fa un any

La devolució mitjana, que són tres de cada quatre, serà de 757,90 euros; i el pagament en les positives, de 2.044,79 euros

37937594 601

37937594 601 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de la renda 2016 serà la tercera consecutiva en què augmenta el nombre de declaracions previstes, fins a un total de 19.750.000,  cosa que suposa un increment de l’1% respecte a fa un any (en l’anterior va ser del 0,7%). Serà un nivell rècord, seguint l’estela d’increment de la recaptació que preveu el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per a l’exercici actual. El nombre de declarants es mou a l’entorn dels 19 milions des del 2008, quan va esclatar la crisi.

L’increment de declarants s’explica, per exemple, per l’augment de l’1,4% de perceptors de rendes del treball, segons va afirmar ahir el director del departament de gestió de l’Agència Tributària, Rufino de la Rosa. Un altre factor que reflecteix aquesta tendència són les declaracions individuals que, amb 15,9 milions, registren una alça del 2%, enfront de la caiguda del 2,7% en les conjuntes, fins als 3.850.000.

MISSATGES

Una de les novetats de la campanya consisteix en un missatge que s’enviarà avisant els contribuents afectats de la necessitat de regularitzar pels exercicis no prescrits (quatre últims) les quantitats aplicades en la deducció per adquisició de vivenda si van rebre una devolució de les clàusules terra hipotecàries per part del seu banc. Aquest missatge el rebran els que hagin sigut beneficiaris d’aquestes devolucions amb la informació facilitada a Hisenda per les entitats financeres.

També es manté l’avís a possibles propietaris de lloguers no declarats, com es va fer durant la campanya passada. El 2016 es van emetre uns 21.000 avisos. Es tracta, va explicar De la Rosa, de «reforçar el compliment voluntari» de la declaració de tots els ingressos per part dels contribuents. Entre aquests hi ha qui té immobles en altres països o aquells de qui s’ha obtingut informació que tenen lloguers perquè s’anuncien a internet, va explicar.

Altres col·lectius als quals s’envien avisos són els que tenen rendes a l’exterior o que perceben pensions d’altres països.     

Del total de declaracions, 14.775.000 seran a tornar, amb una mitjana de 757,90 euros, amb una alça de l’1%; i a ingressar, 4.175.000, amb una mitjana de 2.044,79 euros, amb un augment del 0,6%. Les devolucions es començaran a fer a partir d’avui, segons el responsable del fisc.

SENSE PADRE I AMB RENDA WEB

En aquesta campanya desapareix completament el programa d’assistència Padre, que és substituït per Renda Web, que permet elaborar les rendes on line en ordinadors, portàtils, mòbils o tauletes a la seu electrònica de l’Agència Tributària. També aprovar o confirmar l’esborrany durant tot el període de declaració, que finalitza el 30 de juny.

La bona evolució de les rendes del treball de l’any passat ja es va notar en les retencions practicades a les nòmines durant el 2016, va explicar De la Rosa. La campanya està marcada per l’«estabilitat, amb les mesures aprovades en la reforma fiscal consolidades», va destacar. És una campanya «continuista», però amb algunes millores d’assistència, va afegir.

Notícies relacionades

El saldo a ingressar en aquesta campanya, 8.537 milions, registrarà un augment del 7,4% i es deurà a l’increment dels rendiments de les activitats econòmiques, que oferiran més declaracions amb resultat a pagar. L’import total de les devolucions, 11.198 milions, creixerà el 2,1% respecte a la campanya de l’any passat. El saldo serà negatiu en 2.661 milions, menys que en la campanya del 2015, ja que augmenten més els ingressos per declaracions positives que els corresponents a les devolucions.  

A les 10 hores d’ahir el ritme de presentació de declaracions era de 650 per minut. A aquella hora se n’havien fet 143.200, que en relació amb el 2014 (en la campanya del 2015 hi va haver dificultats en l’arrencada) suposen un augment del 65%. A través de Renda Web, un total de 420.000 contribuents havien calculat la seva declaració a primera hora del matí, el triple que l’any passat, segons les dades facilitades per l’Agència Tributària.