INTERPRETACIÓ

Com m'afecta la sentència del Suprem si la meva hipoteca té clàusula terra

Preguntes i respostes que fer-se davant la proliferació de sentències judicials sobre les clàusules abusives en els crèdits

1
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

La nova sentència del Tribunal Suprem introdueix un matís important en els processos de reclamació d'aquest tipus de clàusula en els contractes hipotecaris i previsiblement nous dubtes sobre els processos de reclamació. ¿Què hem de fer en aquestes circumstàncies? Intentem explicar-ho a continuació.

1. Clàusules sense reclamar. Si es té una clàusula terra a la hipoteca sigui de l’entitat que sigui i no s’ha presentat cap reclamació, l’opció és acudir al procés de reclamació extrajudicial obert pel decret de desembre aprovat pel Govern per a aquest tipus de productes, una vegada que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va decretar la retroactivitat total de les clàusules o bé acudir a la justícia de forma individual o a través d’algunes de les associacions bancàries que han interposat demandes.

Notícies relacionades

2. Processos tancats. Si es té una hipoteca d’algunes de les entitats que es van veure afectades per la resolució del Tribunal Suprem de maig del 2013 –BBVA, Abanca, Cajamar– o per la resolució del mateix tribunal el 2015 –Banco Popular– i no es va recórrer la sentència dictada en aquests casos, o altres amb sentència en ferm, la nova resolució de l’alt tribunal dona per finalitzats aquests processos sense que es pugui reclamar els diners pagats de més abans de maig del 2013.

3. Sense sentència ferma. Si es tracta de clàusules terra de les entitats BBVA, Banco Popular, Abanca i Cajamar, o bé ha sigut comercialitzada amb falta de transparència, en un procés judicial que segueix viu perquè hi ha recursos presentats contra sentències anteriors, el principi jurídic de cosa jutjada no serveix en aquest cas. Per això es poden reclamar els interessos pagats de més abans del mes de maig del 2013, d’acord amb la sentència europea de desembre de l’any 2016.