La Generalitat haurà de fer funcionaris entre 25.000 i 40.000 interins

La Generalitat haurà de fer funcionaris entre 25.000 i 40.000 interins

fsendra16191590 barcelona 8 06 11 economia concentracion  de funci151224111951

fsendra16191590 barcelona 8 06 11 economia concentracion de funci151224111951 / FRANCESC CASALS

3
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La Generalitat haurà de convertir en funcionaris una xifra que pot oscil·lar entre 25.000 i uns 40.000 interins, segons han afirmat diverses fonts. El sindicat CCOO xifra en més de 40.000 les places d’interins que haurien de convocar-se per ser cobertes per funcionaris i baixar la taxa de temporalitat fins a un màxim del 8%.

Els sindicats han reclamat a la Generalitat una reunió urgent per adaptar l’oferta d’ocupació pública de 7.000 places que havia anunciat el Govern i que ara ha quedat superada per l’acord estatal. Segons aquest pacte firmat entre l’Executiu central i els sindicats CSIF, CCOO i UGT, entre 250.000 i 300.000 treballadors públics podran consolidar la seva plaça en els pròxims tres anys com a conseqüència de l’acord per reduir la temporalitat.

El ball de xifres en el cas de la Generalitat depèn de com s’apliquen els criteris previstos en l’acord firmat a Madrid. Per un costat, s’especifica un sostre per a la plantilla d’interins del 8% i per un altre costat s’estableix una antiguitat mínima de tres anys a l’Administració perquè aquestes places donin peu a la convocatòria d’un concurs per cobrir-les amb funcionaris.

CÀLCULS 

Els càlculs més conservadors situen en 25.000 les places d’interins que haurien de transformar-se en llocs coberts per funcionaris. Però CCOO considera que la xifra és en realitat d’uns 45.000 treballadors amb un estatus d’interinitat que s’haurien de convertir en fixos per rebaixar la taxa d’interinitat d’un 30% de la plantilla total en la qual es troba en l’actualitat al màxim d’un 8%. Per a Xesús González, responsable de CCOO a l’Administració catalana, «la Generalitat s’ha vist descol·locada amb l’acord estatal i ara intenta descafeïnar l’oferta d’ocupació pública necessària per complir amb el 8% màxim d’interinitat».

Durant la crisi, la plantilla d’interins de la Generalitat i de la resta d’administracions ha anat augmentant davant les restriccions per a la convocatòria de concursos de places de funcionaris que ara s’han aixecat.

El Govern no pot argumentar problemes econòmics per portar a terme una aplicació de mínims de l’acord per rebaixar la borsa d’interins, ja que «no li costaran gens de diners propis, ja que es paga amb transferències de l’Estat», avisen els sindicats.

La Generalitat va explicar a bombo i platerets la convocatòria de 7.000 places de funcionaris com un dels aspectes socials dels pressupostos catalans del 2017. Aquells 7.000 interins que s’havien de convertir inicialment en funcionaris es trobaven principalment en els àmbits de l’educació, la sanitat i els Mossos d’Esquadra, segons els plans del Govern.

ESTABILITAT 

Els sindicats recorden que no es tracta d’ampliar la plantilla de la Generalitat ni de la resta d’administracions, sinó de donar-los estabilitat. En els concursos que es convocaran, els interins comptaran amb més punts per la seva experiència en el lloc que ocupen des de fa anys en molts casos, encara que es poden donar casos que les places convocades siguin cobertes finalment per candidats externs a la Generalitat.

En tot cas, els 200.000 treballadors de la Generalitat segueixen fent passos en un llarg camí a l’espera de recuperar sou. Els funcionaris confien que el Govern compleixi amb el que està previst i traslladi la pujada de l’1% de les seves retribucions en el moment en què s’aprovi la normativa estatal de compliment obligat per a la resta d’administracions.

Notícies relacionades

Igual que els treballadors de l’Estat, els de la Generalitat també hauran de percebre els retards per l’aplicació d’aquell 1% des del gener en una paga. No obstant, la plantilla de la Generalitat segueix reclamant un calendari per recuperar les tres pagues extres suprimides en els anys 2012, 2013 i 2014, cosa que situa els funcionaris catalans com els més perjudicats del conjunt de l’Estat espanyol.

Fins ara, aquest col·lectiu ha recuperat un 50% de la paga del 2012 i arribaran al 100% en el primer trimestre del 2018, segons les previsions.